Negara bagian dan wilayah persekutuan di Malaysia

Pembagian administratif Malaysia
Coat of arms of Malaysia.svg
Tingkat I

Negara bagianWilayah persekutuan

Tingkat II

DistrikJajahan (Kelantan) • Divisi (Sabah dan Sarawak)

Tingkat III

MukimDaerah penggawa (Kelantan) • Precinct (Putrajaya) • Distrik (Sabah dan Sarawak)

Tingkat IV

KampungSeksyen

Secara administratif Malaysia terbagi menjadi 13 negara bagian dan 1 wilayah persekutuan (Kuala Lumpur, Labuan, dan Putrajaya) yang terbagi ke dalam 2 geografis antara Semenanjung Malaysia atau Malaysia Barat yang terletak di daratan Asia dan Malaysia Timur yang terletak di Pulau Kalimantan.

Pembagian wilayahSunting

 
Negara Bagian dan Wilayah Persekutuan Malaysia.

Semenanjung Malaya atau Malaysia BaratSunting

No Negara Bagian Bendera Lambang Ibu Kota Sultan/Yang di-Pertua Negeri Menteri Besar/Ketua Menteri
1 Johor Johor Bahru Ibrahim Ismail Hasni Mohammad
2 Kedah Alor Setar Sultan Sallehuddin ibni al-Marhum Sultan Badlishah Muhammad Sanusi Md Nor
3 Kelantan Kota Bahru Muhammad V Ahmad Yaakob
4 Melaka Kota Melaka Mohd Ali Rustam Sulaiman Md Ali
5 Negeri Sembilan Seremban Muhriz Munawir Aminuddin Harun
6 Pahang Kuantan Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah Wan Rosdy Wan Ismail
7 Perak Ipoh Nazrin Muizzuddin Shah Ahmad Faizal Azumu
8 Perlis Kangar Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalulail Azlan Man
9 Pulau Pinang George Town Abdul Rahman Abbas Chow Kon Yeow
10 Selangor Shah Alam Sharafuddin Idris Shah Al-Haj Amirudin Shari
11 Terengganu Kuala Terengganu Mizan Zainal Abidin Ahmad Samsuri Mokhtar
* Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Kuala Lumpur Abdullah dari Pahang(Yang di-Pertuan Agong) Ismail Sabri Yaakob (Pemerintah Malaysia)
Annuar Musa (Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar)
* Wilayah Persekutuan Putrajaya Putrajaya Abdullah dari Pahang (Yang di-Pertuan Agong) Ismail Sabri Yaakob (Pemerintah Malaysia)
Annuar Musa (Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar)

Malaysia Timur atau Borneo MalaysiaSunting

No Negara Bagian Bendera Lambang Ibu Kota Yang di-Pertua Negeri Ketua Menteri
12 Sabah Kota Kinabalu Juhar Mahiruddin Hajiji Noor
13 Sarawak Kuching Abdul Taib Mahmud Abang Johari Tun Openg
* Wilayah Persekutuan Labuan Bandar Labuan (Victoria) Abdullah dari Pahang (Yang di-Pertuan Agong) Ismail Sabri Yaakob (Pemerintah Malaysia)
Annuar Musa (Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar)

PenguasaSunting

Sembilan negara bagian Malaysia memiliki penguasa tituler (dikenal sebagai Sultan, Raja atau Yang di-Pertuan Besar) dan Ketua Menteri eksekutif atau Menteri Besar. Penguasa Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Selangor dan Terengganu dikenal sebagai Sultan. Penguasa Negeri Sembilan memiliki jabatan Yang Dipertuan Besar. Perlis ialah satu-satunya negara bagian Malaysia di mana penguasanya bergelar Raja. Mantan koloni emas Inggris di Penang, Melaka, Sabah dan Sarawak memiliki gelar Gubernur (dikenal sebagai Yang DiPertua Negeri) dan Ketua Menteri eksekutif.

SejarahSunting

  • Singapura adalah negara bagian Malaysia sejak berdirinya Malaysia pada 16 September 1963 sampai saat Singapura memutuskan berpisah dari Malaysia pada 9 Agustus 1965.
  • Brunei telah diundang untuk bergabung dengan Malaysia namun memutuskan untuk tidak pada menit terakhir karena beberapa alasan, seperti status Sultan Brunei di kerajaan Malaysia, pembagian royalti untuk minyak, dan tekanan dari kelompok oposisi yang berujung pada pemberontakan (Brunei Revolt).