Buka menu utama

Daftar Sultan Selangor

(Dialihkan dari Sultan Selangor)

Sultan Selangor adalah adalah gelar penguasa konstitusional di Selangor, Malaysia.

Sultan Selangor
سلطان سلاڠور
Provincial/State
Jata diraja Sultan Selangor.JPG
Sedang berkuasa
Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj
Perincian
Sapaan resmiPaduka
Penguasa pertamaSultan Salahuddin Shah (Raja Lumu)
Pembentukan1745

Bangsawan BugisSunting

Sultan Selangor yang pertama (Raja Lumu) adalah keturunan suku Bugis, yang mengaku keturunan dari penguasa Luwu di Sulawesi Selatan. Bangsawan dari keturunan ini terlibat dalam perselisihan Kesultanan Johor-Riau pada awal abad ke-18, akhirnya mendukung penuh kepada Sultan Abdul Jalil dari dinasti Bendahara terhadap penuntut yang mengaku ahli waris dari keturunan Malaka-Johor, yaitu Raja Kecil. Untuk alasan ini, para penguasa Bendahara Johor-Riau menjalin hubungan erat dengan para bangsawan Bugis, memberikan mereka gelar dan kawalan ke banyak daerah di dalam kerajaan Johor, termasuk Selangor. Putera Daeng Chelak, Raja Lumu tiba di Selangor dan mendirikan kerajaan baru di Kuala Selangor pada tahun 1766. Ia dinobatkan oleh Sultan Perak sebagai Sultan Salehuddin Shah, dan menjadi Sultan pertama dari Selangor.

Daftar Sultan SelangorSunting

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  • J.M Gullick (2004). A History of Selangor. The Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society (MBRAS). ISBN 967-9948-10-2. 
  • Zakiah Hanum (2004). Asal Usul Negeri-Negeri Malaysia. Times Editions-Marshall Cavendish. ISBN 981-232-608-1. 
  • Tun Ahmad Sarji bin Abdul Hamid (2011). The Encyclopedia of Malaysia : Volume 16, The Rulers of Malaysia. Archipelago Press. ISBN 978-981-3018-54-9. 

Catatan kakiSunting