Daftar bendera Tiongkok

artikel daftar Wikimedia

Berikut ini adalah daftar bendera Tiongkok sepanjang sejarah yang digunakan di Republik Rakyat Tiongkok dan di Republik Tiongkok

Bendera nasionalSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  1949– Bendera Republik Rakyat Tiongkok Bendera merah, dengan bintang kuning di kiri atas, dikelilingi empat bintang kecil di kanannya. Bendera ini digunakan di Tiongkok Daratan, Hong Kong, dan Macau.
  1928- Bendera Republik Tiongkok Bendera merah, dengan matahari putih dengan 12 sinar di dalam kotak biru di sebelah kiri atas. Bendera ini digunakan di Tiongkok Daratan hingga 1949, dan sejak 1949 hanya digunakan di Taiwan. Penggunaan di Tiongkok hanya sebatas penggunaan secara sejarah.

Bendera kekaisaranSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  1862–1890 Bendera Dinasti Qing Sama seperti bendera nasional
  1890–1912 Bendera Dinasti Qing Versi persegi gambar di atas
  ?-? Bendera Kaisar Dinasti Qing Khusus digunakan oleh para kaisar

Proposal bendera nasionalSunting

Kota di TiongkokSunting

Sejak 18 November 1997, Pemerintah Republik Rakyat Tiongkok melarang pemerintah daerah untuk membuat dan menggunakan bendera dan lambang lokal.[1]

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  Mei 1997–Januari 1998 Bendera Harbin[2] Bendera hijau tua dengan bunga putih berkelopak lima dengan salju di tengahnya.
Desember 1995– Bendera Suzhou[3]
  Desember 1986–Desember 1997 Bendera Nanjing[4]
  Maret 2009– Bendera Shangrao
  Maret 2006– Bendera Kaifeng
  1997– Bendera Hong Kong Bendera merah dengan bunga Bauhinia blakeana putih berkelopak lima di tengahnya
  1999– Bendera Macau Bendera hijau dengan bunga lotus putih di atas jembatan dan air, di bawah lengkungan lima bintang emas; bintang yang di tengah lebih besar dari yang lainnya.

Pembagian administratif TaiwanSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
border|100px 2010- Taipei
border|100px Hsinchu
  Taoyuan County
border|100px 2008– Taichung
Penghu County

Bendera militerSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  1862–1890 Dipakai di kapal-kapal Dinasti Qing sebagai tanda pengenal Sama seperti bendera nasional
  1890–1912 Bendera armada Beiyang Qing Versi persegi dari bendera di atas
  1888-1895 Bendera Komandan Armada Beiyang Qing.
  Bendera Tentara Pembebasan Rakyat Bendera merah dengan bintang kuning di kiri atas, dan angka Tionghoa "8" dan "1", menandakan tanggal lahir Tentara Pembebasan Rakyat (TPR) tanggal 1 Agustus 1927.
  Bendera AD Tentara Pembebasan Rakyat Bendera TPR dengan potongan hijau horisontal di bagian bawah.
  Bendera AL Tentara Pembebasan Rakyat Bendera TPR dengan lima garis horisontal di bagian bawah, selang-seling 3 biru dan 2 putih, melambangkan laut.
  Bendera AU Tentara Pembebasan Rakyat Bendera TPR dengan potongan biru horisontal di bagian bawah.
  Bendera Tentara Republik Tiongkok (dahulu disebut Tentara Revolusioner Nasional) Bendera Kuomintang (lihat di bawah) dikelilingi tepi berwarna merah.
  AL Republik Tiongkok Identik dengan bendera Kuomintang (lihat di bawah).
  AU Republik Tiongkok
  Korps Marinir Republik Tiongkok
  Polisi Militer Republik Tiongkok

Bendera non-negaraSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  1895– Bendera Kuomintang. Bernama "Langit Biru dengan Matahari Putih", 12 sinar matahari melambangkan idealisme progresif.
  1921– Bendera Partai Komunis Tiongkok Bendera merah denganpalu dan arit Komunis di kiri atas.
  1979– Bendera Olimpiade Tionghoa Taipei. Republik Tiongkok diakui sebagai "Tionghoa Taipei" di Olimpiade, karena mengingat status politik Taiwan.
  1929– Bendera Presiden Republik Tiongkok
  1947–1986 Bendera Wakil Presiden Republik Tiongkok Dihapus dengan Undang-Undang Bendera AL Republik Tiongkok (海軍旗章條例) pada 3 Januari 1986.
  1929–1966 Bendera Sipil Republik Tiongkok Bendera Tiongkok yang diberi empat garis kuning bergerigi untuk digunakan sebagai bendera sipil di laut. Bendera sipil saat ini adalah bendera nasional.
  1957- Bendera Chushi Gangdruk

Bendera historisSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  1842–1943 Bendera Shanghai International Settlement
  1862–90 Bendera the Dinasti Qing Naval flag, quasi-national flag on international occasions.
  1889–1912 Bendera the Dinasti Qing Official national flag since 1889.
  1895 Bendera the Republic of Formosa
  1912–28 First Bendera Republik Tiongkok, or "Five-colored flag" Used mainly in Shanghai dan eastern parts of northern Tiongkok until 1928. This flag was widely flown even before the founding of Republik Tiongkok by Chinese on the eastern coast dan garnered the greatest respect at the founding of the ROC. Stripes represent the five great races in Tiongkok's history, according to Dr. Sun Yat-sen: red for Han Chinese, yellow to represent Manchus, blue as Mongols, white for Chinese Muslims, dan black for Tibetans.
 
 
1911–1928 Bendera the Wuchang uprising; army flag of Republik Tiongkok The banner of the Wuchang uprising of October 10, 1911, subsequently used as Bendera the army of Republik Tiongkok, ca. 1913–28.
 
 
1916 Flags of Yuan Shikai's Empire of Tiongkok. These variations on the initial flag of Republik Tiongkok emphasize Han administration over other ethnicities in Tiongkok.
  Mainland: 1928–49 Bendera Republik Tiongkok Tidak dipakai di wilayah Republik Rakyat Tiongkok kecuali di tempat-tempat historis. Saat ini digunakan sebagai bendera Republik Tiongkok.
  1931–34 Jiangxi Soviet republic flag Hammer dan sickle along with Chinese characters for Tiongkok Communist (Zhonggong, 中共) written in classical word order, i.e., read from the right.
  1931–34 Bendera Chinese Soviet Republic National emblem on a red flag.
  ?-? Bendera the Chinese Red Army
  1933–34 Bendera Fujian People's Government

Bendera historis lainnyaSunting

Bendera Durasi Penggunaan Deskripsi
  ?-1912 Bendera Tibet A yellow circle centered red field.
  1897– 1914 Bendera Tsingtau, Kiautschou[5] Reichskriegsflagge of the German Empire.
  1897– 1914 Bendera the Governor of Tsingtau[6] Gouverneurflagge of the German Empire.
  1897– 1914 Civil flag of Tsingtau, Kiautschou[6] Reichskriegsflagge der Kaiserliche Marine of the German Empire.
  1903-1930 Bendera the British concession of Weihaiwei A British Blue Ensign with two Mandarin ducks standing on a beach.
  1870–1876 Bendera the British colony of Hong Kong A British Blue Ensign with a crowned "HK".
  1876–1955 Bendera the British colony of Hong Kong A British Blue Ensign with local waterfront scene.
  1955–1959 Bendera the British colony of Hong Kong A British Blue Ensign with local waterfront scene.
  1959–1997 Bendera the British colony of Hong Kong A British Blue Ensign with the coat of arms of Hong Kong (1959–1997).
  1985–1999 Bendera the Regional Council A stylized Bauhinia blakeana leaf outline in white, in the form of a diagonally-tilted capital "R", on a green background, representing the green of the leaves.
  1960s – 1999 Bendera the Urban Council, Hong Kong A stylized Bauhinia blakeana flower outline in white on a pink background, representing the colour of the flower.
  1959 – 1997 Bendera the Governor of Hong Kong
  1670–1830 Flag of Portugal, used in colonial era colony of Macau The Portuguese flag was used in colonial-era Macau, as there was no territorial flag.
  1830–1911 Flag of Portugal, used in colonial era colony of Macau The Portuguese flag was used in colonial-era Macau, as there was no territorial flag.
  1911–1999 Flag of Portugal, used in colonial era colony of Macau The Portuguese flag was used in colonial-era Macau, as there was no territorial flag.
  1975–1999 Flag of the Municipality of Macau, one of two local municipal governments. A light blue field charged with the coat of arms of the Municipality of Macau. This was the flag used at the handover to Tiongkok in 1999.
  1975–1999 Bendera Portuguese colonial Government of Macau. A light blue field charged with the coat of arms of the Government of Macau. During the Portuguese administration this flag also represented the Territory of Macau in the international forums, although it was not the official flag of the Portuguese colony.
  1975–1999 (Not Official) Variant flag of Portuguese colonial Government of Macau. Not official variant without the Kingdom of the Algarve castles in the coat of arms. This flag was found at the University of Macau in a photo of International University sports meeting dan it was used in the parade. Although this flag was never used officially, some sports media used it instead of the Portuguese Flag to represent the colony.
  until
Dec 29, 1928
Bendera Fengtian clique. Used by warlords until Chinese reunification (1928).
  1932–1945 Flag of Manchukuo A yellow field with the red, blue, white, dan black stripes of the first flag of the Republic of China (see above) in the canton.
  1940–1943 Flag of the Republic of China-Nanjing. Used by the Japanese puppet government till 1943 when the pennant was removed dan the regular ROC flag took its place. The pennant reads "Peace, Anti-Communism, National Construction".

Lihat pulaSunting

ReferensiSunting