Saari Amri

Saari bin Jusoh yang lebih dikenal sebagai Saari Amri adalah seorang komposer, pencipta lagu di Malaysia yang berasal dari Tanah Merah, Kelantan. Beliau merupakan komposer muda yang terkenal ketika era 1990-an dan sudah menghasilkan lebih 600 buah lagu ciptaannya yang telah beredar di pasaran.

Saari Amri
Berkas:SaariAmri.jpg
LahirSaari bin Jusoh
13 April 1966 (umur 55)
Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
Tempat tinggalAmpang, Selangor, Malaysia
KebangsaanMalaysia
Nama lainIraas Irma, Fitri Amri
PekerjaanKomposer, penulis lirik, penerbit rakaman
Tahun aktif1989 - 2001
Kota asalKuala Lumpur, Malaysia
Suami/istriSenorita Abdul Rahman
AnakMohd Fitri Amri
Iraas Irmarita
Iraas Marliany
Amri Farizuan
Karier musik
GenreBalada, Pop rock
InstrumenGitar
LabelMenora Music Entertainment
Artis terkaitKumpulan Ukays
Kumpulan Umbrella
Kumpulan Slam

Beliau sering berpasangan bersama penulis lirik lainnya seperti Mama Juwie, Aznida, Habsah Hassan, LY & Baiduri dan Azam Dungun untuk menghasilkan sebuah lagu.[1]

Lagu pertama ciptaan beliau adalah berjudul "Pasti" yang dinyanyikan oleh kumpulan Mega. Menerusi lagu itulah nama Saari dikenali di dalam industri muzik tanah air. Antara penyanyi yang banyak menyanyikan lagu ciptaan beliau adalah Kumpulan Ukays dan Kumpulan Umbrella. Beliau juga banyak menciptakan lagu dan menjadi penerbit untuk Kumpulan Ukays sehinggakan album Bisa Berbisa (1994) dijual melebihi 400,000 unit. Hampir kesemua lagu dalam album itu menjadi hit.[2][3][4]

Kehidupan pribadiSunting

Beliau dilahirkan dengan nama asli Saari bin Jusoh di Tanah Merah, Kelantan.[3] Beliau hanya mempunyai pendidikan sampai sekolah rendah (setara Sekolah dasar di Indonesia) dan tidak mendapatkan pendidikan musik secara formal.[5] Beliau menikah dengan Senorita Abdul Rahman dan telah memiliki empat orang anak.[2] Sebelum bergiat dalam bidang musik, beliau pernah bekerja sebagai buruh binaan.[5]

Pada 19 Oktober 1996, beliau telah terlibat dalam kecelakaan jalan raya, kemudian berhenti berkarya.[2][3] Tambahan pula, akibat krisis keuangan Asia 1997, perusahaan penerbit musik milik beliau, Menora Music terdampak krisis tersebut dan beliau terpaksa mengubah nama perusahaannya menjadi Menora Music Entertainment.

Penapilan beliau yang kurus dan kering itu menyebabkan beliau sering disangka sebagai pengguna narkoba. Namun beliau bukanlah jenis manusia yang perlu bergantung kepada benda tersebut untuk mendapat ide kreatif dan segar untuk menghasilkan lagu.

Tanpa bergantung kepada benda-benda tidak sehat itu, hingga kini Saari memiliki kira-kira 400 buah lagu dalam koleksi pribadinya. Malah katanya, sejak kemalangan 15 tahun lalu, sehingga kini beliau jarang dijangkiti sebarang penyakit walaupun bertubuh kurus.

Menurut bapak kepada empat orang anak ini, beliau suka berkhayal dan membayangkan segala peristiwa yang kemudian dicatat sebagai lirik lagu yang terjadi terhadap dirinya.

“Sebelum atau sesudah kemalangan, saya tidak pernah berhenti mencipta lagu kerana ia adalah hobi saya. Kalau ada penyanyi baru yang inginkan lagu ciptaan saya, mereka boleh pilih dari simpanan atau saya akan cipta yang baru,” katanya.

Saari yang pernah terlibat dalam kemalangan jalan raya sekitar November 1996, hari ini tampil dengan album koleksi Tajam Berbisa yang di dalamnya terdapat 22 buah lagu ciptaannya.

Katanya, kehadiran album yang memuat sebuah lagu baru, Curang. Dalam Terang, dendangan Renggo Arrow bertujuan memberitahu orang-orang bahwa beliau masih aktif dalam bidang seni.

Menurutnya, sehingga kini masih banyak yang menyangka beliau mengasingkan diri dari bidang penciptaan lagu gara-gara tidak menerbitkan album penuh.

PenghargaanSunting

Apresiasi Anugerah Juara Lagu pertama Saari Amri ialah di Anugerah Juara Lagu ke-6 yaitu pada 29 Desember 1991 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Dua lagu beliau yang dinominasikan yaitu "Penantian" dari Black Rose dan "Setelah Aku Kau Miliki" yang dinyanyikan oleh Shima. Namun, hanya satu lagu beliau yang mendapatkan penghargaan.

Setelah Aku Kau Miliki dianugerahkan sebagai pemenang kedua di Juara Lagu 91 tersebut penampilan yang memukau oleh penyanyinya, Shima mendapatkan anugerah penampilan Terbaik ketika itu.

DiskografiSunting

Album kompilasiSunting

PencapaianSunting

Anugerah Juara LaguSunting

Tahun Judul Lagu Penyanyi Komposer Penulis lirik Keputusan
1991 Setelah Aku Kau Miliki Shima Saari Amri Azida NS runner up
Penantian Blackrose Saari Amri Mario Nominasi
1992 Madah Berhelah Ziana Zain Saari Amri Saari Amri Nominasi
1995 Lamunan Terhenti Aris Ariwatan Saari Amri Saari Amri Nominasi
1996 Gerimis Mengundang Slam Saari Amri Saari Amri Nominasi
2000 Pasrah Erra Fazira Saari Amri Yusof Kelana Nominasi

RujukanSunting

  1. ^ "Luahan lirik, lagu Saari". KOSMO!. 2 Mac 2011. Diakses tanggal 16 November 2015. 
  2. ^ a b c Norliza Mohamad Zakaria (21 November 2009). "Saari Amri kembali berkarya". Hiburan. Utusan Malaysia. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2015-11-17. Diakses tanggal 16 November 2015. 
  3. ^ a b c "Saari nekad selamatkan Menora". Hiburan. Utusan Malaysia. 18 Julai 1999. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2015-11-17. Diakses tanggal 16 November 2015. 
  4. ^ "Masih aktif cipta lagu". Hiburan. Harian Metro. 6 November 2017. Diakses tanggal 6 November 2017. 
  5. ^ a b Niezam Abdullah (7 Jun 2010). "Saari Amri bengang mulut celupar Ajai". mSTAR Online. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2018-11-04. Diakses tanggal 16 November 2015. 
  6. ^ "Saari Amri - Koleksi Terbaik Ciptaan Vol II [1993]". Diakses tanggal 2019-07-31. 
  7. ^ "Saari Amri - Tajam Berbisa [2011]" (dalam bahasa Melayu). Diakses tanggal 2019-07-31. 

Pautan luarSunting