Buka menu utama

Misha Omar atau nama kelahirannya Samihah @ Aisah binti Omar ialah seorang penyanyi dan aktris berbangsa Melayu dari Malaysia yang memulakan karier rekaman seawal usia 20 tahun ketika masih menuntut di universitas.

Misha Omar
Misha Omar
Latar belakang
Nama lahir Samihah @ Aisah binti Omar
Lahir 6 Januari 1982 (umur 37)
Bendera Malaysia Kelantan, Malaysia
Jenis musik Pop
Pekerjaan Penyanyi
Aktris
Model
Penulis Senikata/Lagu
Penerbit Rekaman
Instrumen Vocal
Tahun aktif 2002 - sekarang
Perusahaan rekaman Sony BMG Music
Anak Mohd Adam Emir (3 tahun)(Anak adoptasi)

Misha mula dipupuk bakatnya setelah memasuki pertandingan lomba nyanyi anjuran Radio Televisyen Malaysia pada tahun 2001. Pada ajang yang juga pernah melahirkan bintang seperti Siti Nurhaliza itu Misha berhasil ke peringkat akhir namun kecundang. Komposer Adnan Abu Hassan bertindak mencungkil bakat Misha hingga meriliskan album sulung berjudul Misha pada tahun 2002. Album ini juga mendapat sentuhan daripada komposer asli Indonesia sendiri iaitu Tohpati untuk rekaman 2 buah lagu.

Misha meraih kejayaan menerusi singel Bunga-bunga Cinta sehingga menjadikan dia sebagai salah seorang penyanyi wanita Malaysia yang paling masyhur dari segi popularitasi dan kualitas. Misha juga di kenali di Indonesia lewat lagu singelnya itu serta lagu-lagu lain seperti Semoga Abadi dan Dedebu Cinta.

Pada tahun 2005 Misha mula mencuba bakat sebagai aktris langsung menerusi film aksi dan romantis.

Misha juga sempat merekam lagu nyanyian asli Kris Dayanti dan Melly Goeslaw iaitu lagu Cinta bersama teman penyanyi Jaclyn Victor pada tahun 2006. Misha menyanyikan bahagian Melly.

KontroversiSunting

Ketika kasus e-mail layang terhadap penyanyi Siti Nurhaliza pada tahun 2004, nama Misha disebutin sebagai subjek cemburu Siti.

Pada tahun 2007, Misha mula memelihara seorang bayi lelaki bernama Mohd Adam Emir. Dia pernah terpalit kontrovesi lewat kasus penyusuan ibu oleh anak dara yang belum menikah. Menteri Wanita di Malaysia, Shahrizat Abdul Jalil menyelar golongan gadis yang mengadoptasi anak angkat dan kemudian menggunakan pil mengeluarkan susu tubuh badan ibu dimana Misha juga salah seorang selebritas yang mengakui melakukannya. Majlis Fatwa kemudian mengeluarkan hukum tidak haram.

DiskografiSunting

 1. Misha (2002)
 2. Aksara (2004)
 3. Misha Omar (2008)

Singel PopularSunting

 1. Bunga-bunga Cinta
 2. Semoga Abadi
 3. Pulangkan
 4. Dedebu Cinta
 5. Nafas Cahaya
 6. Sembunyi
 7. Jawapanmu
 8. Cinta Adam dan Hawa
 9. Angin Syurga

FilmografiSunting

 1. Gerak Khas 3
 2. Main-main Cinta

AnugerahSunting

Sepanjang karier sebagai penyanyi, Misha tak surut meraih pelbagai pujian dan penganugerahan. Antara anugerah besar yang pernah dirangkulnya adalah ;-

 • Pemenang Utama Ajang Festival Musik Shanghai 2003
 • Pemenang Utama Ajang Anugerah Juara Lagu ke 18
 • Lagu Terbaik - Nafas Cahaya di Anugerah Industri Muzik Malaysia 2009
 • Artis Baru Terfavorit - Anugerah Bintang Popular 2003 & Anugerah Era