Johannes Jacobus Ras: Perbedaan antara revisi

Konten dihapus Konten ditambahkan
tambah lagi
tambah sedikit lagi
Baris 26:
 
Meski banyak dihalangi kendala politik dan birokratis, Ras bisa mengatasi semuanya dengan baik. Berkat karyanya, maka sebuah dasar kerja sama ilmiah erat bisa diletakkan olehnya yang masih lestari sampai sekarang.
 
==Universitas Leiden, publikasi==
Sekembalinya pada tahun [[1971]] di Leiden, Hans Ras tetap bekerja pada jurusan Asia Tenggara dan Oseania. Ia semakin menggeluti sastra Jawa dan sebagai asisten professor Uhlenbeck ia juga mengurusi beberapa tugasnya pengajarannya. Setelah Uhlenbeck pensiun dan menjadi seorang profesor emeritus, Ras menjadi penerusnya. Pada tahun [[1985]] ia lalu diangkat menjadi guru besar [[Sastra Jawa|Sastra dan Budaya Jawa]].
 
 
<!--
Voor het onderwijs schreef hij een Javaanse grammatica, met een uitgebreide bloemlezing van hedendaagse Javaanse teksten. Wetenschappelijk belangrijk zijn vooral een aantal uitvoerige en diepgravende studies op het gebied van de Javaanse cultuur en literatuur: twee aspecten van die cultuur hadden zijn speciale belangstelling. Hij verdiepte zich in de [[wajang]] en zijn historische ontwikkeling. Hij vertaalde ook een toneeltekst in het Nederlands: ''De schending van Soebadra''. En niet minder belangrijk zijn zijn studies over de wording, de structuur, de functie en de betrouwbaarheid van de Javaanse historische teksten, in het bijzonder de [[Babad Tanah Jawi]]. De belangrijkste studies van Ras zijn in 1992 herdrukt in het boek ''The Shadow of the Ivory Tree''. In de laatste jaren van zijn leven heeft Ras zich gezet aan een nieuwe uitgave van de [[Pararaton]], filologisch en literair-historisch gezien een van de ingewikkeldste Oud-Javaanse teksten. Door zijn gezondheidstoestand bleef dit werk onvoltooid.
 
Ras nam met ere zijn plaats in de Leidse traditie van Indonesische studies in. Zijn publicaties munten uit door minutieus feitenonderzoek, vaak van handschriften, gecombineerd met brede wetenschappelijke ontwikkeling, kritische zin en scherpe intelligentie.
-->