Teluk Intan

kota di Malaysia

Bandar Teluk Intan terletak di selatan negeri Perak, merupakan kecamatan terbesar di daerah Hilir Perak Malaysia. Teluk Intan terletak di 4' Utara dan 101.5' Timur.

Teluk Intan dikelilingi oleh Sungai Perak dan Sungai Bidor. Teluk Intan adalah kecamatan yang terbesar di selatan Perak dibandingkan dengan Kampar, Tapah, Hutan Melintang dan Bagan Datoh. Dari segi kepadatan peduduk kecamatan di Malaysia, Teluk Intan menduduki urutan ke-17. Dan di Perak menduduki tempat ketiga terbesar.

Kecamatan terdekat dari Teluk Intan ialah Sabak Bernam, Bagan Datoh, Bidor, Tapah, Kampar dan Lumut.

Kampung

sunting
  • Kampung Padang Tembak
  • Kampung Baru
  • Kampung Changkat Jong
  • Kampung Bahagia
  • Kampung Sungai Manik
  • Kampung Banjar
   SEJARAH KAMPUNG BANJAR

Kampung Banjar dibuka atas daya usaha Tuan G.S.Walker yang pada masa itu menjadi Pegawai Daerah Dinding (sekarang ini Manjung) dalam tahun 1950an.Usaha beliau adalah dengan kerjasama YM Allahyarham Tengku Raja Hardan yang pada masa itu menjadi Orang Besar Jajahan Dinding (Manjung). Pada permulaan kampung ini dibuka, seramai 30 orang terdiri daripada suku Banjar datang dari Bagan Serai dan Kuala Kurau, Perak telah meneroka kawasan ini untuk dijadikan kampung.Kumpulan ini diketuai oleh Allahyarham Alwi bin Ali PJK.Pada mulanya tiap seorang daripada kumpulan ini diberikan tanah seluas dua rantai persegi untuk dijadikan tapak rumah dan 5 ekar lagi diberikan untuk dijadikan tanah sawah. Keadaan masa sangat mencabar menyebabkan sebahagian daripada rombongan ini telah kembali ke tempat asal mereka.Salah satu faktornya adalah disebabkan hasil tanaman padi tidak menjadi kerana sistem pengairan yang tidak teratur serta sebahagian besar hasil tanaman musnah.Bagi mengatasi masalah ini Orang Besar Jajahan ketika itu YM Raja Shahriman telah menghantar 4 buah jentera traktor untuk memperbaiki sistem pengairan.Hasilnya, kerja-kerja pertanian yang merupakan pendapatan utama penduduk pada masa itu dapat dijalankan dengan baik. Pada tahun 1954, penduduk kampung ini telah bertambah sehingga 200 orang dan dengan rasminya diwartakan sebagai Kampung Banjar mengambil sempena Kaum Banjar yang mula meneroka kawasan ini.

Masjid

sunting

Rujukan

sunting
  • Khoo Kay Kim 'Teluk Anson 100 tahun', Persatuan Muzium Malaysia, 1982
  • Mohd Jaafar Hj Hussen, tesis Landskap Teluk Intan, USM, 1983

Pranala luar

sunting

4°2′N 101°1′E / 4.033°N 101.017°E / 4.033; 101.017