Lambang Singapura

artikel daftar Wikimedia

Lambang Singapura dipakai pertama kali pada 3 Desember 1959 bersamaan dengan pelantikan Yang di-Pertuan Negara Singapura yang pertama, Yusof Ishak.

Lambang negara dari emas yang terdapat di depan gerbang istana Singapura

Lambang ini terdiri dari sebuah perisai merah di tengah dengan bulan sabit dan lima butir bintang. Warna merah melambangkan persaudaraan dan kesaksamaan derajat manusia. Putih melambangkan kesucian dan kebaikan. Bulan sabit melambangkan sebuah negara muda yang sedang maju. Lima bintang melambangkan lima prinsip yang dipegang oleh Singapura: demokrasi, perdamaian, kemajuan, keadilan dan kesaksamaan. Di sebelah kiri perisai terdapat seekor singa yang berdiri, yang melambangkan Singapura dan di sebelah kanan seekor harimau yang melambangkan Semenanjung Tanah Melayu, Malaysia yang memiliki kaitan sejarah dengan Singapura. Di bawah perisai terdapat kata, "Majulah Singapura", sebagai motto Singapura.

Menurut undang-undang, lambang ini tidak boleh digunakan untuk tujuan komersial. Hanya badan-badan pemerintah yang berhak mempamerkan lambang tersebut di pekarangan bangunan mereka.

Lihat pula

sunting