Warung kopi: Perbedaan antara revisi

23 bita ditambahkan ,  10 tahun yang lalu
tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Image:ParisCafeDiscussion.png|thumb|"Membicarakan [[Perang Perancis Prusia|Perang]] di sebuah Café Paris", ''[[The Illustrated London News]]'' 17 September 1870]]
 
Sebuah '''warung kopi''' adalah merujuk kepada sebuah [[organisasi]] yang secara esensial menyediakan [[kopi]] atau minuman panas lainnya. Ia berbagi beberapa dari ciri-ciri sebuah [[bar]], dan beberapa ciri-ciri sebuah [[restoran]], tetapi ia berbeda dari sebuah [[warung]]. Seperti namanya, kedaiwarung kopi berfokus untuk menghidangkanmenyajikan minuman [[kopi]] dan [[teh]] malahanbahkan snekmakanan ringan. Banyak kedaiwarung kopi di [[Timur Tengah]] dan di kawasanwilayah pendatang [[Asia Barat]] didan [[dunia Barat]] turutjuga menyediakan '' shisha'' ('' nargile'' dalam [[bahasa Turki]] dan Greek[[bahasa Yunani|Yunani]]), dengan variasi perisa yang diadundiulen bersamadengan tembakau lalu dirorok melalui sebuah [[hookah]].
 
Dari suatu pengamatan budaya, kedai-kedai kopi banyak memberi khidmat sebagai pusat-pusat interaksi sosial: kedai kopi dilihat memberi peluang kepada ahli-ahli sosial untuk berkumpul, bercakap, menulis, membaca, menghibur satu sama lain, atau membuang waktu, sama ada secara individu atau dalam kumpulan kecil.