Ibnu Haitham: Perbedaan revisi

4 bita ditambahkan ,  9 tahun yang lalu
k (r2.7.1) (bot Menambah: ky:Ибн ал-Хэйсам)
== Karya dan penelitian ==
=== Sains ===
Ibnu Haitham merupakan ilmuwan yang gemar melakukan penyelidikan. Penyelidikannya mengenai cahaya telah memberikan ilham kepada ahli sains barat seperti Boger, Bacon, dan Kepler mencipta mikroskop serta teleskop. Ia merupakan orang pertama yang menulis dan menemuimenemukan pelbagaiberbagai data penting mengenai cahaya.
 
Beberapa buah buku mengenai cahaya yang ditulisnya telah diterjemahkan ke dalam bahasa InggerisInggris, antaranyaantara ialahlain Light dan On Twilight Phenomena. Kajiannya banyak membahaskanmembahas mengenai senja dan lingkaran cahaya di sekitar bulan dan matahari serta bayang -bayang dan gerhana.
 
Menurut Ibnu Haitham, cahaya fajar bermula apabila mata­hari berada di garis 19 darjahderajat di ufuk timur. Warna merah pada senja pula akan hilang apabila mata­hari berada di garis 19 darjahderajat ufuk barat. Dalam kajiannya, beliau juga telah berjayaberhasil menghasilkan kedudukan cahaya seperti bias cahaya dan pembalikan cahaya.
 
Ibnu Haitham juga turut melakukan percubaanpercobaan terhadap kaca yang dibakar, dan dari situ terhasillahditemukanlah teori lensa pembesar. Teori itu telah digunakan oleh para saintisilmuwan di Itali untuk menghasilkan kantakaca pembesar yang pertama di dunia.
 
Yang lebih menakjubkan ialah Ibnu Haitham telah menemui prinsip isi padu udara sebelum seorang saintisilmuwan yang bernama Trricella yang mengetahui perkara itu 500 tahun kemudian. Ibnu Haitham juga telah menemuimenemukan kewujudan tarikan gravitigravitasi sebelum Issaac Newton mengetahuinya. Selain itu, teori Ibnu Hai­tham mengenai jiwa manusia sebagai satu rentetan perasaan yang bersambung-sambung secara teratur telah memberikan ilham kepada saintisilmuwan barat untuk menghasilkan wayang gambar. Teori beliau telah membawa kepada penemuan filemfilm yang kemudiannya disambung-sambung dan dimainkan kepada para penonton sebagaimana yang dapat kita tontonilihat pada masa kini.
 
=== Filsafat ===
Pengguna anonim