Port Dickson: Perbedaan revisi

157 bita ditambahkan ,  9 tahun yang lalu
tidak ada ringkasan suntingan
'''Port Dickson''' merupakan sebuah kota pantai. Maksudnya Port Dickson terletak di tepi pinggir laut, berperanan sebagai pelabuhan untuk impor dan ekspor [[minyak]], [[bijih timah]], [[arangbatu]] dan dan keperluan lainnya. Ia juga merupakan pelabuhan penumpang ke Dumai, INDONESIA melalui Jeti Penumpang Jabatan Laut.
 
== Lokasi ==
* 1933, Port Dickson telah dipilih sebagai penempatan kamp Angkatan Tentera Melayu dan Maktab Tentera Persekutuan. Kamp ini dinamakan Kamp Si Rusa.
* 1964 [[Esso]] membuka kilang pengolahannya sebagai saingan Shell. Rakyat setempat direkrut bekerja di dalam kilang ini.
* 1965 StasiunStesyen ''Janaelektrik'' Tuanku Jaafar Port Dickson dibangun untuk menyediakan tenaga elektrik . ''Janakuasa'' ini menggunakan minyak dan gas sebagai bahan bakar. ''Janakuasa'' ini sering disalahtafsirkan sebagai kilang Shell dan kilang Esso.
* 1 Desember 1979 [[MajelisMajlis Daerah Port Dickson]] didirikan.
* sekarang Majlis Perbandaran Port Dickson.
 
== Pantai [[Teluk Kemang]] ==
Pantainya landai, bersih, pasir putih halus dan dilengkapi dengan kedai makanan, bilik mandi dan tandas serta pondok-pondok rehat.
 
Dengan adanya [[JalanLebuhraya ekspres]PLUS] [[Seremban]] - [[Port Dickson]], warga [[Kuala Lumpur]] lebih mudah datang ke pantai Teluk Kemang. Tol RM3.20
[[Berkas:Ilham.jpg|left|thumb]]
Terdapat banyak hotel, chalet dan resort yang dibangun di Teluk Kemang dan di Port Dickson. Di antaranya ialah Ilham Resort, PD Marina, Tanjung Tuan Beach Resort, Guoman, Residensi Hotel, HoltelHotel CostaLe RicaParis dan Hotel Sri Malaysia. Sewa hotel dari RM 90.00 saja.
 
{{stub}}
Pengguna anonim