Buka menu utama

Ulu Terengganu atau Hulu Terengganu merupakan sebuah daerah yang agak terpencil di Terengganu namun mulai dikenal setelah adanya projek hidroelektrisitas di Tasik Kenyir. Kini danau buatan manusia itu amat dikenal sebagai tujuan wisata.

Prasasti Terengganu muka 1.

Namun begitu kelahiran nama Terengganu Darul Iman itu sendiri ada kaitan yang sangat rapat dengan Ulu Terengganu . Ini karena Prasasti Terengganu yang menyatakan daerah ini yang mula-mula menerima Islam di Terengganu malah di Malaysia. Ia dijumpai di Kg. Buluh iaitu sebuah kampung di Ulu Terengganu.

Kuala Berang merupakan tempat belanja paling terkenal di Ulu Terengganu. Masyarakat di sini lebih bertumpu di sini dalam urusan harian karena pusat pemerintahan daerah dijalankan di sini. Segala macam pembangunan sudah diperlihatkan oleh Kuala Berang untuk menggambarkan Ulu Terengganu tidak sama seperti Ulu di tempat lain kerana lazimnya Ulu itu diketahui akan terpencilnya sesuatu kawasan itu. Pada masa kini Rakyat Ulu Terengganu telah mewakili Malaysia dengan Jabatan WaMenKeu yaitu Mamad Puteh.

Kebanyakan masyarakat di sini adalah petani. Namun kini banyak yang banting setir menjadi pedagang.

Pranala luarSunting