Buka menu utama

Daftar lukisan termahal

artikel daftar Wikimedia
The Card Players karya Paul Cézanne adalah salah satu lukisan termahal yang pernah dijial.

Berikut ini adalah daftar harga tertinggi yang pernah dibayarkan untuk sebuah lukisan. Lukisan pertama yang dijual dalam daftar (Vase with Fifteen Sunflowers karya Vincent van Gogh) adalah pada tahun 1987.

Daftar lukisan termahal (setelah penyesuaian inflasiSunting

Harga disesuaikan (dalam juta) Harga asli (dalam juta) Lukisan Gambar Seniman Tahun Tanggal dijual Peringkat saat dijual Penjual Pembeli Rumah lelang
~$300 ~$300[note 1] Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?)   Paul Gauguin 1892 02015-02-01Februari 2015 1 or 2[note 2] Rudolf Staechelin family Unknown, possibly the State of Qatar Penjualan pribadi[1]
$274 $259 +[note 3] The Card Players   Paul Cézanne 1892/93 02011-04-01April 2011 1 George Embiricos State of Qatar Penjualan pribadi[2][3][4]
$165.4 $140 No. 5, 1948 Jackson Pollock 1948 02006-11-022 November 2006 1 David Geffen David Martinez Penjualan pribadi via Sotheby's[5]
$162.4 $137.5 Woman III Willem de Kooning 1953 02006-11-1818 November 2006 2 David Geffen Steven A. Cohen Penjualan pribadi via Larry Gagosian[6]
$158.5 $155 Le Rêve Pablo Picasso 1932 02013-03-2626 Maret 2013 4 Steve Wynn Steven A. Cohen Penjualan pribadi[7]
$158.4 $135 Portrait of Adele Bloch-Bauer I   Gustav Klimt 1907 02006-06-1818 Juni 2006 1 Maria Altmann Ronald Lauder, Neue Galerie Penjualan pribadi via Christie's[8]
$152.0 $82.5 Portrait of Dr. Gachet   Vincent van Gogh 1890 01990-05-1515 Mei 1990 1 Siegfried Kramarsky family Ryoei Saito[note 4] Christie's, New York
$145.0 $142.4 Three Studies of Lucian Freud Francis Bacon 1969 02013-11-1212 November 2013 7 Elaine Wynn, ex-wife of Steve Wynn[11] Christie's, New York[12]
$143.9 $78.1 Bal du moulin de la Galette[note 5]   Pierre-Auguste Renoir 1876 01990-05-1717 Mei 1990 2 Betsey Whitney Ryoei Saito[note 6] Sotheby's, New York
$131.1 $104.2 Garçon à la pipe Pablo Picasso 1905 02004-05-044 Mei 2004 3 Greentree foundation (Whitney family) Barilla Group?[13] Sotheby's, New York[14]
$124.2 $119.9 The Scream[note 7]   Edvard Munch 1895 02012-05-022 Mei 2012 8 Petter Olsen Leon Black[15] Sotheby's, New York
$120.3 $110.0 Flag[note 8] Jasper Johns 1954 02010-03-01Maret 2010 7 Jean-Christophe Castelli Steven A. Cohen Penjualan pribadi, estimated price[16]
$116.2 $106.5 Nude, Green Leaves and Bust Pablo Picasso 1932 02010-05-044 Mei 2010 8 Frances Lasker Brody estate Christie's, New York[17]
$113 ++ $58 plus exchange of works[note 9] Portrait of Joseph Roulin   Vincent van Gogh 1889 01989-08-011 Agustus 1989 1 Koleksi pribadi, Zürich Museum of Modern Art New York Penjualan pribadi via Thomas Ammann, Fine Art Zurich[18]
$111.9 $95.2 Dora Maar au Chat Pablo Picasso 1941 02006-05-033 Mei 2006 5 Gidwitz family Boris Ivanishvili[19] Sotheby's, New York[20]
$111.2 $53.9 Irises   Vincent van Gogh 1889 01987-11-1111 November 1987 1 son of Joan Whitney Payson Alan Bond[note 10] Sotheby's, New York
$109.9 $100.0 Eight Elvises Andy Warhol 1963 02008-10-01Oktober 2008 10 Annibale Berlingieri Penjualan pribadi via Philippe Ségalot[21]
$107.7 $105.7
(¥10,300)
Anna's Light Barnett Newman 1968 02013-10-044 Oktober 2013 16 DIC Corp. Penjualan pribadi[22][23][24]
$107.7 $105.4 Silver Car Crash (Double Disaster) Andy Warhol 1963 02013-11-1313 November 2013 18 Sotheby's, New York[25]
$103.9 $87.9 Adele Bloch-Bauer II   Gustav Klimt 1912 02006-11-022 November 2006 9 Maria Altmann Christie's, New York
$103.8 $71.5 Portrait de l'artiste sans barbe   Vincent van Gogh 1889 01998-11-1919 November 1998 5 Heirs of de [Jacques Koerfer] Christie's, New York
$102 $100 La Montagne Sainte-Victoire vue du bosquet du Château Noir   Paul Cézanne 1904 02013-01-012013[note 11] ? Edsel and Eleanor Ford House Anonymous Penjualan pribadi[26][27]
$101.4 $76.7
(£49.5)
Massacre of the Innocents   Peter Paul Rubens 1611 02002-07-1010 Juli 2002 6 an Austrian family Kenneth Thomson[note 12] Sotheby's, London
$94.8 $86.3 Triptych, 1976 Francis Bacon 1976 02008-05-1414 Mei 2008 13 Moueix Family, Château Pétrus[29] Roman Abramovich[30] Sotheby's, New York[31]
$94.4 $80.0 False Start Jasper Johns 1959 02006-10-1212 Oktober 2006 10 David Geffen Kenneth C. Griffin Penjualan pribadi via Richard Gray[32]
$94.1 $57 A Wheatfield with Cypresses   Vincent van Gogh 1889 01993-05-01Mei 1993 5 son of Emil Georg Bührle Walter H. Annenberg[note 13] Penjualan pribadi via Steven Mazoh
$93.2 $49.3
(F300)
Les Noces de Pierrette Pablo Picasso 1905 01989-11-3030 November 1989 3 sv [Fredrik Roos][33] Tomonori Tsurumaki Binoche et Godeau Paris
$92.0 $47.8 Yo, Picasso Pablo Picasso 1901 01989-05-099 Mei 1989 2 de [Wendell Cherry] Stavros Niarchos Sotheby's, New York
$91.6 $80.0 Turquoise Marilyn Andy Warhol 1964 02007-05-2020 Mei 2007 17 Stefan Edlis Steven A. Cohen Penjualan pribadi via Larry Gagosian[34]
$90.3 $70.0 Portrait of Alfonso d'Avalos, Marquis of Vasto, in Armor with a Page   Titian 1533 02003-11-01November 2003 10 AXA insurance company Getty Museum Penjualan pribadi via Hervé Aaron[35][36]
$90.0 $86.9 Orange, Red, Yellow Mark Rothko 1961 02012-05-088 Mei 2012 25 Estate of David Pincus Christie's, New York[37]
$87.6 $80.5
(£40.9)
Le Bassin aux Nymphéas   Claude Monet 1919 02008-06-2424 Juni 2008 20 J. Irwin and Xenia S. Miller Christie's, London[38]
$86.6 $60.5 Rideau, Cruchon et Compotier[note 14] Paul Cézanne 1894 01999-05-1010 Mei 1999 9 Whitney Family Sotheby's, New York
$84.2 $39.7
(£24.75)
Vase with Fifteen Sunflowers   Vincent van Gogh 1888 01987-03-3030 Maret 1987 1 daughter-in-law of Chester Beatty Yasuo Goto, Yasuda Comp. Christie's, London
$84.2 $84.2 Black Fire I Barnett Newman 1961 02014-05-1313 Mei 2014 33 Koleksi pribadi Anonymous Christie's, New York[40]
$83.4 $72.8 White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) Mark Rothko 1950 02007-05-1515 Mei 2007 20 David Rockefeller, Sr. Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani[41] Sotheby's, New York[42]
$82.1 $71.7 Green Car Crash (Green Burning Car I) Andy Warhol 1963 02007-05-1616 Mei 2007 21 Koleksi pribadi, Zürich Philip Niarchos Christie's, New York[43]
$81.9 $81.9 Triple Elvis [Ferus Type] Andy Warhol 1963 02014-11-1212 November 2014 36 WestSpiel Casino Company [44] Christie's, New York [45]
$80.9 $80.8 Three Studies for a Portrait of John Edwards Francis Bacon 1984 02014-05-1313 Mei 2014 36 Koleksi pribadi Anonymous Christie's, New York[40]
$79.2 $70.6
(£50)
Diana and Actaeon

 

Titian 1556–1559 02009-02-011 Februari 2009 26 Duke of Sutherland National Galleries of Scotland & National Gallery, London Penjualan pribadi[46][47][48]
$79.2 $75–$80 Salvator Mundi   Attributed to Leonardo da Vinci 1490-1519 02013-05-01Mei 2013 33 Robert Simon Anonymous Penjualan pribadi[49]
$79.0 $75
(€50-60)[note 15]
Darmstadt Madonna   Hans Holbein 1526 02011-07-1212 Juli 2011 30 Donatus, Hereditary Prince of Hesse Reinhold Würth Penjualan pribadi via Christoph Graf Douglas[50]
$78.3 $68 The Gross Clinic   Thomas Eakins 1875 02007-04-1212 April 2007 20 Thomas Jefferson University Philadelphia Museum of Art Penjualan pribadi.[51]
$77.3 $75.1 No 1 (Royal Red and Blue) Mark Rothko 1954 02012-11-1313 November 2012 34 John and Anne Marion Sotheby's, New York[52]
$76.9 $40.7 Au Lapin Agile Pablo Picasso 1904 01989-11-2727 November 1989 5 daughter of Joan Whitney Payson Walter H. Annenberg Sotheby's, New York
$76.3 $38.5
(£20.9)
Acrobate et jeune arlequin[note 16] Pablo Picasso 1905 01988-11-2828 November 1988 3 heir of Roger Janssen?[note 17] Mitsukoshi Christie's, London
$75.2 $55.0 Femme aux Bras Croisés 95px Pablo Picasso 1902 02000-11-088 November 2000 13 McCormick family, Chicago Christie's, New York[53]
$75.0 $69.0 Nude Sitting on a Divan ("La Belle Romaine")   Amedeo Modigliani 1917 02010-11-022 November 2010 33 Halit Cıngıllıoglu[54] Sotheby's, New York[55]
$74.9 $63.5 Police Gazette[56] Willem de Kooning 1955 02006-10-1212 Oktober 2006 19 David Geffen Steven A. Cohen Penjualan pribadi via Richard Gray[32]
$74.4 $71.7
(£45)
Diana and Callisto   Titian 1556–1559 02012-03-022 Maret 2012 37 Duke of Sutherland National Galleries of Scotland & National Gallery, London Penjualan pribadi[57]
$70.4 $47.5 Peasant Woman Against a Background of Wheat   Vincent van Gogh 1890 01997-01-011997 11 Steve Wynn[note 18] Penjualan pribadi via Acquavella Galleries Inc., New York[59]
$70.0 $49.5 Femme assise dans un jardin Pablo Picasso 1938 01999-11-1010 November 1999 15 Robert Saidenberg[60] Sotheby's, New York
$69.6 $69.6 Untitled Cy Twombly 1970 02014-11-1212 November 2014 51 Nicola del Roscio [44] Christie's, New York [61]
$69.6 $69.6 Four Marlons Andy Warhol 1966 02014-11-1212 November 2014 51 WestSpiel Casino Company [44] Christie's, New York [62]
$69.0 $65.5
(¥425.5)
Eagle Standing on Pine Tree[63] Qi Baishi 1946 02011-05-2222 Mei 2011 38 Liu Yiqian Hunan TV & Broadcast Intermediary Co[64] China Guardian Auctions
$68.9 $63.4 Men in Her Life Andy Warhol 1962 02010-11-088 November 2010 37 Jose Mugrabi Phillips de Pury & Company[65]
$67.7 $35.2 Portrait of a Halberdier   Pontormo 1537 01989-05-3131 Mei 1989 5 Chauncey Devereaux Stillman Getty Museum Christie's, New York
$67.2 $60.0 Suprematist Composition   Kazimir Malevich 1916 02008-11-033 November 2008 34 Heirs of Kazimir Malevich Sotheby's, New York[66]
$66.3 $66.2 Untitled Mark Rothko 1952 02014-05-1313 Mei 2014 54 Koleksi pribadi Anonymous Christie's, New York[40]
$65.5 $62.1
(¥402.5)
Zhichuan Resettlement[67]   Wang Meng 1350 02011-06-044 Juni 2011 42 Beijing Poly Auction
$65.1 $65.1 Spring (Le Printemps)   Édouard Manet 1881 02014-11-055 November 2014 56 Getty Museum Christie's, New York[68]

Lihat jugaSunting

CatatanSunting

  1. ^ Exact price unknown, but described by The New York Times as "close to $300 million."
  2. ^ Depending on whether its price exceed that of The Card Players; neither painting's price at sale is definitively known.
  3. ^ Exact price (even the currency of sale) is not known, with estimates from $259 million to even $300 million
  4. ^ Reportedly, Gachet's portrait was privately resold to a European buyer in 1997 or 1998 for $65-$90 million through Sotheby’s[9][10]
  5. ^ This is the small version of the painting; the large version is at Musée d'Orsay.
  6. ^ Privately resold for ca. $50 million through Sotheby’s in 1997[10]
  7. ^ One of two pastel versions; another two painted versions (and lithography) exist, all created by Munch
  8. ^ Most expensive painting by a living artist
  9. ^ The paintings transferred to the dealers include a late Monet entitled Corona (Water Lilies) from around 1920; Renoir's Reclining Nude of 1902, Kandinsky's Autumn Landscape, Murnau from 1908, and Picasso's Striped Bodice from September 1943.
  10. ^ Alan Bond could not pay off the painting, and Irises was resold (probably for somewhat less) to the Getty Museum.
  11. ^ exact date of sale is not available
  12. ^ Later in 2002, Thomson donated his Koleksi pribadi, including the Rubens, to the Art Gallery of Ontario[28]
  13. ^ Annenberg donated it subsequently to the Metropolitan Museum of Art
  14. ^ Steve Wynn, who bid on the painting at auction, privately acquired the work several months later from the unidentified buyer for an undisclosed, supposedly lower price. Kenneth Griffin acquired it in 2004 from Wynn.[39]
  15. ^ Usually estimated at "over €50 M" or "between 50 and 60 million Euros". $75M would have been €53M on July 12, 2011.
  16. ^ resold for £12m to Stavros Niarchos in 1993
  17. ^ A Belgian banker and collector who bought it in 1939 for $18,000. His was the last name on the 1988 provenance list; painting came from "a Koleksi pribadi in Arizona"
  18. ^ On Oct. 7, 2005, The New York Times reported that Steven Cohen bought van Gogh's "Peasant Woman Against a Background of Wheat" and Gauguin's "Bathers" (1903) from Steve Wynn for approximately $110 million,[58] though guesses range from $100-150 million. One or both of the paintings may thus occur higher on this list.

ReferensiSunting

  1. ^ Reyburn, Scott; Carvajal, Doreen (February 5, 2015). "Gauguin Painting Is Said to Fetch Nearly $300 Million". The New York Times. Diakses tanggal February 5, 2015. 
  2. ^ Art Media Agency (AMA), 250 M$, a new record for a painting?, 4 May 2011
  3. ^ Stefan Koldehoff, Welt-online: Das Rätsel vom teuersten Bild aller Zeiten, 31 July 2011 (already mentions Qatar as most likely buyer)
  4. ^ Peers, Alexandra (January 2012). "Qatar Purchases Cézanne's The Card Players for More Than $250 Million, Highest Price Ever for a Work of Art". QuatarSale. Diakses tanggal 2012-02-03. 
  5. ^ Carol Vogel, A Pollock Is Sold, Possibly for a Record Price, New York Times, November 2, 2006
  6. ^ Carol Vogel, Landmark De Kooning Crowns Collection, New York Times, November 18, 2006
  7. ^ Carol Vogel & Peter Lattman, $616 Million Poorer, Hedge Fund Owner Still Buys Art, New York Times, March 26, 2013
  8. ^ Carol Vogel, Lauder Pays $135 Million, a Record, for a Klimt Portrait, New York Times, June 19, 2006
  9. ^ "ARTnews: The Most Wanted Works of Art". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  10. ^ a b "artnet: the silent boom". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  11. ^ Carol Vogel, Buyer of $142.4 Million Bacon Triptych Identified as Elaine Wynn, New York Times, January 15, 2014
  12. ^ Vogel, Carol (November 12, 2013). "Bacon's Study of Freud Sells for $142.4 Million". The New York Times. The New York Times Company. Diakses tanggal November 13, 2013. 
  13. ^ Claire Foy-Smith, Who buys paintings for $104m?, BBC News Online, 6 May 2004
  14. ^ Lot description and auction details of "Garçon à la pipe" at Sotheby's website.
  15. ^ Kelly Crow, An Art Mystery Solved: Mogul Is 'Scream' Buyer, The Wall Street Journal, July 11, 2012
  16. ^ The New York Times Planting a Johns ‘Flag’ in a Koleksi pribadi
  17. ^ Picasso piece sets record for art sold at auction, Reuters, May 5, 2010
  18. ^ Kimmelman, Michael: How the MoMA got the Van Gogh, New York Times, 09 October 1989.
  19. ^ Marc Spiegler, he Hunt for the Red Collector, New York Magazine, 22 August 2006.
  20. ^ Lot description and auction details of "Dora Maar au Chat" at Sotheby's website.
  21. ^ The Pop master's highs and lows, The Economist, 26 November 2009.
  22. ^ DIC Sells 'Anna's Light' Painting For Y10.3bn Gain
  23. ^ Barnett Newman "Anna's Light" (Jepang)
  24. ^ Regarding extraordinary profit associated with the sale of a certain painting owned by the company and revision of its consolidated operating result forecast
  25. ^ Silver Car Crash auction results at Sotheby's
  26. ^ Mark Stryker, Detroit Free Press Staff Writer (19 December 2014). "$100M for Cézanne painting? Ford House couldn't refuse". Detroit Free Press. 
  27. ^ Sarah Cascone (19 December 2014). "Secret $100 Million Cézanne Sale in Detroit - artnet News". artnet News. 
  28. ^ Mr. Kenneth Thomson’s gift to the AGO of his art collection -- the most significant private art collection in Canada – will add 2,000 outstanding works to the Art Gallery of Ontario, diarsipkan dari versi asli tanggal 2006-10-08, diakses tanggal 2013-09-02 
  29. ^ Wine Spectator Online: Unfiltered (21 May 2008). "Château Pétrus Makes a Record-Breaking Sale—of Art". 
  30. ^ Cristina Ruiz and Sarah Thornton Roman Abramovich brings home the $86.3m Bacon and the $33.6m Freud, The Art Newspaper, 1 June 2008
  31. ^ Lot description and auction details of "Triptych, 1976" at Sotheby's website.
  32. ^ a b Carol Vogel, Works by Johns and de Kooning Sell for $143.5 Million, The New york Times, October 12, 2006
  33. ^ Judd Tully, Auction; `Blue' Picasso Breaks Record at $51.7 Million, The Washington Post, Dec 1, 1989
  34. ^ Carol Vogel, Inside Art: Buying a Warhol 'Marilyn', New York Times, 25 May 2007
  35. ^ The Getty secures masterpiece portrait by Titian, a November 24, 2003 press release by the Getty Museum
  36. ^ Will Bennett, The $70 million soldier, The Daily Telegraph, 23 February 2004
  37. ^ Mark Rothko painting sets post-war auction record, The Daily Telegraph, 9 May 2012
  38. ^ Lot description and auction details of "Le bassin aux nymphéas" at Christie's website
  39. ^ "ARTnews: Cohen Buys Two Works from Wynn in $120M Deal". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  40. ^ a b c "Post-War and Contemporary Evening Sale - Fine Art Auction - Search Results - Christie's". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  41. ^ Thornton, Sarah; Adam, Georgina (May 4, 2008). "Revealed: $72.8m Rockefeller Rothko has gone to Qatar". The Art Newspaper. 
  42. ^ Lot description and auction details of "White Center" at Sotheby's website.
  43. ^ Lot description and auction details of "Green Car Crash" at Christie's website
  44. ^ a b c Carol Vogel, A Warhol Leads a Night of Soaring Prices at Christie’s, New York Times Nov 13, 2014
  45. ^ Andy Warhol's "Triple Elvis" auction results at Christie's
  46. ^ Farah Nayeri, U.K. Buys Titian Diana Painting for 50 Million Pounds, Bloomberg, February 2, 2009
  47. ^ Mike Wade, Titian deal paves way for next acquisition, The Sunday Times, 2 February 2009
  48. ^ Funds secured for Titian painting, BBC News, 2 February 2009
  49. ^ Reyburn, Scott. Recently Attributed Leonardo Painting Was Sold Privately for Over $75 Million. New York Times. 3 March 2014. [1]
  50. ^ Greatest German Renaissance Madonna sold by prince, The Art Newspaper, July 15, 2011
  51. ^ Salisbury, Stephan (November 14, 2006), A divisive deal, The Philadelphia Inquirer
  52. ^ No. 1 (Royal Red and Blue at Sotheby's
  53. ^ Lot description and auction details of "Femme aux bras croisés" at Christie's website
  54. ^ Kelly Crow, Sotheby's Sells $68.9 Million Modigliani, Wall Street Journal, November 3, 2010
  55. ^ "Nu assis sur un divan auction details at Sotheby's". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  56. ^ "Willem de Kooning". Twcdc.com. Diakses tanggal 2013-04-30. 
  57. ^ Pauline McLean BBC Scotland arts correspondent. "Titian masterpiece Diana and Callisto saved for nation". Bbc.co.uk. Diakses tanggal 2012-03-01. 
  58. ^ "sGallery: A Gauguin and a van Gogh Change Hands". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  59. ^ Carol Vogel, A Gauguin and a van Gogh Change Hands, New York Times, Oct 7, 2005
  60. ^ Carter B. Horsley, The Collection of Eleanore and Daniel Saidenberg
  61. ^ Cy Twombly's Untitled auction results at Christie's
  62. ^ Andy Warhol's "Four Marlons" auction results at Christie's
  63. ^ "China auction sees Qi Baishi painting sell for $65m". BBC News. Diakses tanggal 5 October 2014. 
  64. ^ "The buyer of 422.5 Million Qi Baishi painting revealed". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  65. ^ Carol Vogel, Auction Records Fall at Phillips’s Sale of Contemporary Masters, NY Times, November 10, 2010
  66. ^ Lot description and auction details of "Suprematist Composition" at Sotheby's website.
  67. ^ 吴南岚. "Wang Meng painting auction for $62 million". Diakses tanggal 5 October 2014. 
  68. ^ Craig Nakano, Getty breaks record with $65.1-million purchase of Manet's 'Spring', LA Times, November 5, 2014

Pranala luarSunting