Siti Nurhaliza Productions

Siti Nurhaliza Productions (secara resmi disingkat sebagai SNP) ialah sebuah perusahaan rekaman, media dan hiburan Malaysia yang didirikan pada 12 Januari 1998 [nota 1] oleh penyanyi Siti Nurhaliza yang sekaligus menjabt sebagai Presiden dan CEO-nya.[1]

Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd.
Syarikat Sendirian Berhad
IndustriMedia, hiburan
Didirikan12 Januari 1998; 25 tahun lalu (1998-01-12)
PendiriSiti Nurhaliza
Kantor
pusat
35-1, Jalan Menara Gading 1, Taman Connaught, 56100, Cheras, Kuala Lumpur, Malaysia
Tokoh
kunci
Siti Nurhaliza (Presiden & CEO)
Siti Nursairah Tarudin (Eksekutif Perhubungan Awam)
Saiful Bahri Tarudin (Pengarah Urusan)
Rozi Abdul Razak (Unit Promosi)
Siti Norsaida Tarudin (Pengurus Akaun)
Saiful Kadri Abdul Kadir (Pengurus Penerbitan)
ProdukKonsert Live Siti Nurhaliza
Konsert Mega Siti Nurhaliza
Siti Nurhaliza 3D
SITI
Hadiah Daripada Hati
SITI: An Iconic Exhibition of Dato’ Siti Nurhaliza
Dato' Siti Nurhaliza Unplugged 2015
Siti Oo..Som!
Anak
usaha
Siti Nurhaliza Collections
SN Mobile Digital
Siti Nurhaliza Marketing
Siti Sound
Situs webwww.snp.com.my

Siti Nurhaliza sendiri bernaung di bawah perusahaan miliknya, dan Transkripsi merupakan album pertama terbitan Siti Nurhaliza Productions. Selain menerbitkan album studio Siti Nurhaliza, perusahaan ini juga menguruskan aktivitas seni Siti Nurhaliza, memproduksi beberapa program televisi lokal, mengadakan konser Siti Nurhaliza, dan sebagainya. Kantor pusat SNP terletak di Taman Connaught, Cheras. SNP pernah menaungi sebuah kumpulan muzik indie Malaysia yang dikenali sebagai Coda.[2]

SejarahSunting

 
Siti Nurhaliza menubuhkan syarikatnya bagi menguruskan kerjayanya selain untuk membalas jasa keluarganya.

Perusahaan rekaman Suria Records (SRC) telah menyelenggarakan kegiatan seni musik Siti Nurhaliza selama lebih dari 3 tahun. Oleh karena ayahnya, Allahyarham Tarudin Ismail menandatanganinya sebagai artis rekaman, ini bermakna dia bebas memilih susunan manajemen sendiri. Maka pada 12 Januari 1998, sehari selepas ulang tahun kelahiran yang ke-19, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. telah ditubuhkan sebagai sebuah tim manajemen resmi untuk mengurus pertunjukan musiknya.

Menurut Siti, ayah-ibu, Siti Salmah Bachik dan Tarudin Ismail ialah orang kuat SNP, manakala adik-beradiknya termasuk dia sendiri bertindak sebagai ahli Dewan Direksi dan ia adalah perusahaan keluarga yang diberikan oleh Siti bagi untuk membalas jasa keluarganya terhadap kinerjanya.

Biarpun memiliki perusahaan dan manajemen sendiri, Siti Nurhaliza tetap bernaung di bawah Suria Records sehingga kontraknya sebagai artis rekaman, selesai pada 2005.

Pada 2004, SNP mula aktif menyelenggarakan program televisi. Muzikal Aidiladha ialah acara televisi pertama yang dikerjakan oleh Siti Nurhaliza Productions. Selepas itu, muncul pula program Siti Nurhaliza 3D (Siti Nurhaliza Dari Dalam Diri) tentang kehidupan peribadi Siti Nurhaliza dengan 13 episode yang disiarkan di Radio Televisyen Malaysia (RTM). Pada tahun yang sama, SNP mengeluarkan program Olahraga dan Selebriti, sebuah program yang melibatkan artis-artis populer tanah air dan insan olahraga dalam berbagai bidang yang disiarkan sebanyak 26 episode.

Pada 2006, SNP mula menerbitkan album Siti Nurhaliza, Transkripsi ialah album pertama Siti yang diterbitkan oleh SNP dan diterbitkan bersama oleh Suria Records, dan kemudiannya diikuti oleh Hadiah Daripada Hati (2007), Lentera Timur (2008) dan album seterusnya.

Pada 2008, Siti Nurhaliza Productions mengambil kumpulan Coda sebagai artis naungan mereka, menjadikan mereka artis berkumpulan pertama di bawah SNP, dan seterusnya kumpulan itu muncul dengan album Retorik Audio setahun berikutnya.

Pada 2011, Siti Nurhaliza mengumumkan kerjasama perusahaannya dengan Universal Music Malaysia melalui single Galau, sambil menyatakan akan bernaung di bawah Universal selepas tidak lagi terikat dengan perusahaan rekaman lamanya, Suria Records. Album ke-16 Siti, Fragmen telah dirilis pada 30 Jun 2014 dan merupakan album pertama Siti hasil kerjasama SNP dan Universal.

Pada Mei 2013, Dato’ Siti Nurhaliza meluncurkan situs web resminya yaitu Siti Nurhaliza Official beralamat di www.simplysiti.com.my.[3] Dia telah memuat rilis dan aktivitas menarik mengenai perusahaan rekamannya sendiri, Siti Nurhaliza Productions, produk kecantikan SimplySiti dan juga laman penggemarnya, SitiZoners di dalam satu laman web yang sama.[3]

Pada Februari 2014, SNP dengan kerjasama Artelier Gallery, Publika, Kuala Lumpur menyelenggarakan pameran pertamanya bertajuk SITI: An Iconic Exhibition of Dato’ Siti Nurhaliza, sebuah pameran seni lukisan yang diadakan selama sebulan, dari 27 Februari hingga 26 Maret, yang bertujuan mengumpulkan dana untuk Yayasan Nurjiwa.

Pada Jun 2016, Siti Nurhaliza Productions menandatangani kontrak dengan i-Mizu (pengeluar minuman kesihatan) dan Universiti Sains Malaysia (USM).

Dulu arwah ayah saya (Tarudin Ismail) ialah tempat tertinggi dalam Siti Nurhaliza Productions, begitu juga dengan emak (Siti Salmah Bachik). Mereka berdua adalah bos kami, saya sebagai pekerja, saya menjalankan tugas saya. Dan ini sebenarnya adalah perniagaan keluarga yang saya hadiahkan untuk membalas jasa baik keluarga saya.

— Siti Nurhaliza semasa ditemuramah dalam rancangan dokumentari biografinya di The History Channel.

Anak perusahaanSunting

Anak perusahaan Jenis dan platform Status terkini Didirikan Catatan
Siti Nurhaliza Collections Cenderamata, barangan berjenama Aktif 2002 Peranan dan operasi syarikat ini adalah memperkenalkan barangan koleksi-koleksi Siti Nurhaliza dan album-album nyanyian artis.
Siti Nurhaliza Marketing Pemasaran Aktif 2003 Peranan utamanya ialah untuk memasarkan produk berkaitan Siti Nurhaliza.
SN Mobile Digital Telekomunikasi mudah alih Aktif 2006
Siti Sound Audio dan bunyi Aktif 2006

Daftar karyaSunting

FilmografiSunting

Tahun Judul Peran Catatan
2004 Muzikal Aidiladha [4] Dirinya sendiri Rancangan televisyen pertama yang diterbitkan oleh Siti Nurhaliza Productions
Siti Nurhaliza 3D (Diari Dalam Diri) [4] Dirinya sendiri Rancangan realiti TV 13 episod ini menyingkap tentang kehidupan peribadi Siti Nurhaliza
Syawal Datang Lagi [5] Dirinya sendiri Diterbitkan oleh syarikatnya untuk siaran di RTM
Variasi Fitri... Siti Nurhaliza [5] Dirinya sendiri Diterbitkan oleh syarikatnya untuk siaran di TV3
Aidilfitri Ku Bersama Siti Nurhaliza [5] Dirinya sendiri Diterbitkan oleh syarikatnya untuk siaran di Astro. Rancangan ini menerima anugerah Rancangan Televisyen Muzikal Khas Terbaik di Anugerah Seri Angkasa 2005.[6]
2005 Nazam Lebaran Bersama Siti Nurhaliza Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Hari Raya Aidilfitri
2006 Sukan dan Selebriti Dirinya sendiri
2007 Detik Kehidupan Siti Nurhaliza [7] Dirinya sendiri
2008 Teratak Siti Nurhaliza [8] Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Aidilfitri dimana Siti Nurhaliza dan dua adik-beradiknya, Siti Saida dan Siti Saerah mengadakan persembahan
Siti Nurhaliza Bersama Peminat [9] Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Aidilfitri
2009 Kasih Siti [10] Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Aidilfitri
Citarasa Bersama Dato' Siti Nurhaliza [11] Pengacara Rancangan masakan 13 episod yang disiarkan sempena bulan Ramadhan bersama artis jemputan
Lentera Aidilfitri Dato' Siti [12] Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Aidilfitri
Konsert Sesuci Lebaran Datuk Siti Nurhaliza [13] Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Aidilfitri
2010 Stylistika Siti [14] Dirinya sendiri Sebuah persembahan khas satu jam di mana beliau menggayakan pakaian kegemarannya dan membincangkan perkara kebanyakannya bermula dari permulaan awal beliau.
Konsert Di Hati Siti [15] Dirinya sendiri Persembahan pertama dengan TV9 dan juga persembahan pertama beliau di mana beliau menjemput idola beliau untuk mengadakan persembahan bersama-sama.
CT15 Dirinya sendiri Sebuah rancangan televisyen khas sempena Aidilfitri
Lebaran Diva Dato' Siti Nurhaliza [15] Dirinya sendiri
2011 SITI [16][a] Pengacara Rancangan bual bicara pertama beliau, dibahagikan kepada empat segmen berbeza - VIP Siti, Sentuhan Kasih, Perspektif Siti dan Simfoni Siti. Ia bersiaran di Astro Ria bermula 12 Februari 2011.
I-Klon Pengacara
2012 Podium [17] Dirinya sendiri Ia menampilkan perjalanan Siti Nurhaliza bersama syarikat produk kosmetik miliknya, SimplySiti yang bersiaran di RTM TV2
2013 Siti Ooo... Som! [18][a] Pengacara Sebuah rancangan gameshow 13 episod yang dihoskan bersama oleh Nabil Ahmad dan Sharifah Shahirah. Ia dibahagikan kepada 6 segmen utama - Sepantas Kilat, Riuh Rendah, Siapa Hebat, Kebaboom, Siti Cabar dan Huru Hara.

DiskografiSunting

Tahun Judul Penyanyi
2006 Transkripsi Siti Nurhaliza
2007 Hadiah Daripada Hati
 • Album studio
 • Dikeluarkan: 10 Disember 2007
 • Format: CD, Muat turun digital
2008 Lentera Timur
 • Album studio
 • Dikeluarkan: 26 Disember 2008
 • Format: CD, Muat turun digital
2009 Tahajjud Cinta
 • Album studio
 • Dikeluarkan: 9 September 2009
 • Format: CD, muat turun digital
Retorik Audio
 • Album studio
 • Dikeluarkan: 2009
 • Format: CD, muat turun digital
Coda
2010 Apresiasi
 • Album studio
 • Dikeluarkan: Mac 2010
 • Format: CD, Muat turun digital
Siti Saida, Siti Saerah
2014 Fragmen
 • Album studio
 • Dikeluarkan: 29 Jun 2014
 • Format: CD, Muat turun digital
Siti Nurhaliza

KonserSunting

Tur konser dan penampilan residensi
Tahun Konser Tanggal Lokasi
1999 Konsert Live Siti Nurhaliza 30 Oktober 1999 Stadium Putra, Bukit Jalil
2001 Konsert Mega Siti Nurhaliza 30 Jun 2001
2002 Konsert Salam Terakhir Siti Nurhaliza Untukmu Sudir 30 Mei-2 Jun 2002 Istana Budaya
2004 Siti Nurhaliza Live In Concert 2004 Ogos 2004 Stadium Negara, Bukit Jalil
2009 SATU Konsert Eksklusif Dato' Siti Nurhaliza 26-28 Jun 2009 Istana Budaya
2013 Konsert Lentera Timur Dato' Siti Nurhaliza 20-24 September 2013
2015 Dato' Siti Nurhaliza Unplugged 2015 7 April 2015
Konsert Satu Suara, Vol. 2 7-8 November 2015

PameranSunting

Tahun Pameran Tanggal mulai Tarikh selesai Lokasi
2014 SITI: An Iconic Exhibition of Dato’ Siti Nurhaliza[19] 27 Februari 2014 26 Mac 2014 Artelier Gallery, Publika Kuala Lumpur

ArtisSunting

 • Siti Nurhaliza (2006-kini)
 • Siti Saida (2009-kini)
 • Siti Saerah (2009-kini)

Mantan artisSunting

Lihat jugaSunting

Catatan kakiSunting

 1. ^ Nota 1: Semasa awal penubuhannya, tumpuan utama Siti Nurhaliza Productions pada masa itu ialah menguruskan kerjaya Siti Nurhaliza (sejak 1998), menganjurkan konsert (sejak 1999) dan menerbitkan rancangan televisyen (sejak 2004). Bagaimanapun, mereka tidak menerbitkan album Siti Nurhaliza sehingga 2006, kerana Siti masih di bawah kontrak dengan Suria Records.
Nota kaki tambahan.
 1. ^ a b Diterbitkan bersama oleh Global Station Sdn. Bhd.

ReferensiSunting

 1. ^ Dato' Hajjah Siti Nurhaliza Diarsipkan 2011-01-26 di Wayback Machine., SitiZone. Dicapai pada 30 Januari 2010.
 2. ^ a b Profil kumpulan Coda, artis baru Siti Nurhaliza Productions Sensasi Selebriti.
 3. ^ a b Dato Siti Nurhaliza Perkenalkan Laman Web Rasmi Untuk Peminat Oh Bulan!. 21 Mei 2013.
 4. ^ a b "Muzikal Aidiladha... dakwah seni Siti Nurhaliza". Utusan Online. 25 Januari 2004. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-08-29. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 5. ^ a b c "Siti Nurhaliza – Buat biskut `tunjuk-tunjuk'". Utusan Online. 28 Oktober 2004. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-08-29. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 6. ^ "10 tahun yang gemilang". Utusan Online. 2 April 2006. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-02-21. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 7. ^ Nik Ramzi Nik Hassan (Pengarah dan Penerbit) (2007). Detik Kehidupan Siti Nurhaliza (Penerbitan televisyen). Malaysia: TV3. 
 8. ^ "Mari bersantai di Teratak Siti Nurhaliza". mStar Online. 7 Ogos 2008. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2012-03-24. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 9. ^ Rabiatul Adawiyah Koh Abdullah (28 September 2008). "Meriahkan Adilfitri bersama rancangan raya televisyen". Utusan Online. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-08-29. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 10. ^ Wan Asrudi Wan Hasan (12 September 2009). "TV3, TV9 semarak Aidilfitri". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 11. ^ Keith Jonathan Deuntzer (5 Ogos 2009). "Chef Zam: Lauk Siti cukup masin dan pedas!". mStar Online. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2012-03-24. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 12. ^ "39 program baru Hari Raya di 5 saluran Astro". mStar Online. 1 September 2009. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2012-03-24. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 13. ^ Shazryn Mohd. Faizal (17 September 2009). "Semarak Syawal bersama Siti". Utusan Online. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-08-29. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 14. ^ Nani (8 September 2004). "Siti Nurhaliza & Faizal Tahir Jadi Taruhan". Gua.com.my. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2012-03-11. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 15. ^ a b Norliza Mohd Zakaria (8 September 2010). "Dua program raya menarik Siti Nurhaliza". Utusan Online. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2013-08-29. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 16. ^ "A chat with Siti". The Star. 11 Februari 2011. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2012-06-03. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 17. ^ Budiey (26 November 2012). "Gambar Siti Nurhaliza di Pelancaran SimplySiti Di Hati 2012". Budiey.com. Diakses tanggal 2013-05-16. 
 18. ^ "Siti Nurhaliza Jadi Pengacara 'Game Show' Pula". mStar Online. 26 Disember 2012. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2014-02-01. Diakses tanggal 2013-05-12. 
 19. ^ Muzaffar Mustafa (19 Februari 2014). ""SITI: An Iconic Exhibition of Dato Siti Nurhaliza", ilham penggiat seni baru". Astro Awani. Diakses tanggal 19 April 2014. 

Pranala luarSunting