Buka menu utama

Perubahan

k
penggantian teks otomatis dengan menggunakan mesin AutoWikiBrowser, replaced: beliau → dia (2), Beliau → Dia (3)
|occupation =
|}}
'''Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad ke-V''' ({{lahirmati||6|10|1969}}) adalah [[Sultan Kelantan]] ke-29, Yang dimasyurkan sebagai Sultan Kelantan pada [[13 September]] [[2010]] <ref>''[http://www.malaysiandigest.com/news/36-local/8447-tengku-muhammad-faris-proclaimed-as-sultan-of-kelantan.html Tuanku Muhammad Faris Petra Sultan Baru''] Kelantan, Bernama (melalui www.malaysiandigest.com), 13 September 2010. Dicapai 3 November 2010. </ref> bersamaan Artikel Baru 4 Syawal 1431 Hijrah. Sebelumnya beliaudia bergelar '''Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra lbni Sultan lsmail Petra''', merupakan putera Sulung Sultan Kelantan, [[Sultan Ismail Petra Ibni Al-Marhum Sultan Yahya Petra]]. Baginda mempunyai 3 Orang adinda iaitu Yang Amat Mulia [[Tengku Muhammad Faiz Petra lbni Sultan Ismail Petra]], Yang Amat Mulia [[Tengku Muhammad Fakhry Petra lbni Sultan lsmail Petra]], dan Yang Amat Mulia [[Tengku Amalin Aisyah Putri lbni Sultan lsmail Petra]].
 
== Tengku Mahkota ==
Yang Amat Mulia Tengku Muhammad Faris Petra telah ditahktakan sebagai Tengku Mahkota Kelantan pada Oktober [[1985]]. Pada 24 Mei [[2009]], ia kemudian diangkat sebagai Pemangku Sultan Kelantan, setelah ayah beliaudia [[Sultan Ismail Petra ibni al-Marhum Sultan Yahya Petra]] mendapat perawatan susulan di Rumah Sakit Mount Elizabeth, [[Singapura]].
 
== Pendidikan dan Karier ==
BeliauDia mendapat pendidikan awal di [[Kota Baru]], [[Kelantan]] dan di [[Kuala Lumpur]] dan seterusnya di Oakham School Rutland, [[England]] sehingga [[1989]] sebelum melanjutkan pendidikan dalam bidang Kajian Diplomatik di Sekolah Tinggi St. Cross dan Oxford Centre for Islamic Studies sehingga 1991.
 
BeliauDia juga turut terlibat dalam berbagai organisasi sosial dan olahraga dan juga aktif berperan dalam organisasi terkait dengan keamanan dan militer. BeliauDia telah diangkat sebagai Komandan 506 Askar Wataniah (Tentera Pengawal Perbatasan) berpangkat Brigedier Jenderal (Kehormatan).
 
== Pemecatan Tengku Temenggong Kelantan ==
2.121.570

suntingan