Ibnu Haitham: Perbedaan revisi

493 bita dihapus ,  6 tahun yang lalu
tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Suntingan perangkat seluler Suntingan peramban seluler
Tag: Suntingan perangkat seluler Suntingan peramban seluler
== Sejarah ==
=== Masa ilmuwan-ilmuwan Islam ===
Sejarah telah membuktikan betapa dunia Islam telah melahirkan banyak golongan sarjana dan ilmuwan yang sangat hebat dalam bidang [[falsafah]], [[sains]], [[politik]], kesusasteraan, kemasyarakatan, [[agama]], pengobatan, dan sebagainya. Salah satu ciri yang dapat diperhatikandilihat pada para tokoh [[ilmuwan Islam]] ialah mereka tidak sekedar dapat menguasai ilmu tersebut pada usia yang muda, tetapi dalam masa yang singkat dapat menguasai beberapa bidang ilmu secara bersamaan.
[[Islam]] sering kali diberikan gambaran sebagai agama yang mundur dan memundurkan. Islam juga dikatakan tidak menggalakkan umatnya menuntut dan menguasai pelbagai lapangan ilmu. Kenyataan dan gambaran yang diberikan itu bukan saja tidak benar tetapi bertentangan dengan hakikat sejarah yang sebenarnya.
Sejarah telah membuktikan betapa dunia Islam telah melahirkan banyak golongan sarjana dan ilmuwan yang sangat hebat dalam bidang [[falsafah]], [[sains]], [[politik]], kesusasteraan, kemasyarakatan, [[agama]], pengobatan, dan sebagainya. Salah satu ciri yang dapat diperhatikan pada para tokoh [[ilmuwan Islam]] ialah mereka tidak sekedar dapat menguasai ilmu tersebut pada usia yang muda, tetapi dalam masa yang singkat dapat menguasai beberapa bidang ilmu secara bersamaan.
 
Walaupun tokoh ituHaytham lebih dikenalidikenal dalam bidang [[sains]] dan pengobatan, tetapi dia juga memiliki kemahiran yang tinggiahli dalam bidang [[agama]], [[falsafah]], dan sebagainyaastronomi. Salah seorang daripadadari tokoh tersebut ialah '''Ibnu Haitham''' atau nama sebenarnya '''Abu All Muhammad al-Hassan ibnu al-Haitham'''.
 
=== Perjalanan hidup ===
DalamDikalangan kalangan cerdik pandai dicendikiawan Barat, beliauHaytham dikenalidikenal dengan nama ''Alhazen''. Ibnu Haitham dilahirkan di [[Basrah]] pada tahun 354H bersamaan denganatau [[965]] [[Masehi]]. Ia memulai pendidikan awalnya di Basrah sebelum dilantikdiangkat menjadi pegawai pemerintah di bandarditempat kelahirannya. Setelah beberapa lama berkhidmat dengan pihak pemerintah dibekerja sanadipemerintahan, beliauHaytham mengambil keputusan merantauperki ke [[Ahwaz]] dan [[BaghdadMesir]]. Didiperjalanan perantauanke beliauAhwaz, telahHaytham melanjutkanmenghasilkan pengajianbeberapa dankarya menumpukantulis perhatian padayang penulisanluarbiasa.
 
Kecintaannya kepada ilmu pengetahuan, telah membawanya berhijrah ke [[Mesir]]. Selama di sana beliau telah mengambilMesir kesempatanHaytham melakukan beberapa kerja penyelidikan mengenai aliran dan saliran Sungai [[Nil]] serta menyalin buku-buku mengenai [[matematika]] dan [[falak]]. Tujuannya adalah untuk mendapatkan uang cadangan dalam menempuh perjalanan menuju [[Universitas Al-Azhar]].
 
Hasil daripada usaha itu, beliauHaytham telah menjadi seo­rang yang amat mahir dalam bidang sains, falak, mate­matikmatika, [[geometri]], pengobatan, dan falsafah. Tulisannya mengenai cara kerja mata manusia, telah menjadi salah satu rujukan yang penting dalam bidang pengajiankajian sains di Barat. Malahan kajiannyaTeorinya mengenai pengobatan mata telahmasih menjadidigunakan asashingga kepadasaat pengajianini pengobatandiberbagai modernUniversitas mengenaidi mataseluruh dunia.
 
== Karya dan penelitian ==
2

suntingan