Penjara Johor Bahru: Perbedaan antara revisi

6 bita dihapus ,  9 tahun yang lalu
tidak ada ringkasan suntingan
k (menambahkan Kategori:Johor Baru menggunakan HotCat)
Tidak ada ringkasan suntingan
 
Pada asalnya, terdapat hanya dua buah bangunan penempatan narapidana, dua bengkel latihan, dapur untuk memasak, bangunan tandas, rumah sakit dan sebuah pejabat pentadbiran. Peredaran masa dan keperluan bagi menampung kapasitas narapidana yang kian meningkat, beberapa bangunan telah dibuat dan diubah sesuai dengan sepuluh buah blok penempatan, lima buah bengkel vokasional, tempat rawatan keluarga, pejabat [[kaunseling]], pejabat pengawai kebajikan, surau dan kemudahan lain yang mampu menampung 1,500 orang narapidana.
[[Berkas:300px-Inmate_blockInmate block.jpg|thumb|300px|right|Salah satu daripada bangunan-bangunan penempatan narapidana]]
Keluasan kawasan bertembok, sebanyak 160,000 kaki persegi (1.8 hektare) dengan ketinggian tembok setinggi 20 kaki, adalah sama saja dengan keluasan pada tahun 1883. Kawasan sekeliling penjara telah habis digunakan untuk kawasan perumahan, kakitangan memakan keluasan 3.8 hektare (9.4 ekar). Oleh demikian, setiap ruangan yang tersedia ada di dalam kawasan penjara terpaksa diguna dan susunan bangunan-bangunan amat padat (silakan merujuk kepada [[#Pelan Lakar Kawasan Penjara|pelan lakar kawasan penjara]]). Dengan itu, tertimbullah persoalan adakah [[undang-undang kebakaran api]] terlanggar. Narapidana juga dirumahkan tujuh hingga delapan orang sebuah pintu [[sel]], walaupun ianya direka hanya untuk tiga narapidana saja. Walaubagaimanapun, adalah ajaib sekali bahwa penjara ini dapat tetap berdiri selama 122 tahun.