Kuala Terengganu: Perbedaan revisi

49 bita dihapus ,  9 tahun yang lalu
tidak ada ringkasan suntingan
|subdivision_name = {{bendera|Malaysia}}
|subdivision_name1 = {{bendera|Terengganu}}
|established_title = Status bandar rayaKota
|established_date = [[1 Januari]] [[2008]]
|leader_title = Datuk bandar
</table>
}}
'''Kuala Terengganu''' (biasanya diringkaskan kepada '''KT'''; [[Tulisan Jawi|Jawi]]: كوالا ترڠڬانو) ialah ibu kota negara bagian dan juga [[bandar diraja]] negeri [[Terengganu|Terengganu Darul Iman]], [[Malaysia]]. Ia terletak 500 kilometer di timur laut [[Kuala Lumpur]] dan mengadap Laut China Selatan. Kuala Terengganu telah diiktiraf sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air dan menjadi [[bandar rayakota]] pada [[1 Januari]] [[2008]]. Bandar rayaKota ini mempunyai jumlah penduduk seramai 357,256<ref>[http://www.world-gazetteer.com/wg.php?x=&men=gcis&lng=en&des=gamelan&dat=32&geo=-152&srt=pnan&col=ohdq&pt=c&va=x Malaysia - largest cities and towns and statistics of their population], World Gazetter</ref> pada tahun 2007. Namanya bererti ''muara Sungai Terengganu''. Kuala Terengganu merupakan antara bandar pelancongan popular dan hotelnya mencatatkan kadar penginapan yang tinggi sepanjang tahun.
 
Majlis Bandaraya Kuala Terengganu merupakan sebuah pihak berkuasa tempatan yang bertanggungjawab mentadbir seluruh Kuala Terengganu dan sekitarnya.
Kewujudan Kampung Cina adalah bukti wujudnya hubungan perdagangan erat antara kerajaan China dan Kerajaan Terengganu. Pelayar terkenal, Abdullah Munsyi yang singgah ke Kuala Terengganu pada abad ke-19 mencatatkan, kaum Cina pada zaman tersebut berkomunikasi sepenuhnya dalam bahasa Melayu Terengganu.
 
Kuala Terengganu adalah satu bandar rayaKota perdagangan maritim yang penting pada zaman purba. Rekod awal menyatakan Kuala Terengganu pernah memiliki hubungan perdagangan antarabangsa dengan [[China]]. Rekod menyatakan Kuala Terengganu adalah antara kota persinggahan utusan kerajaan Ming China, Laksamana [[Zheng He]] diantara tahun 1405 dan 1433.
 
Kuala Terengganu berkembang menjadi bandar perdagangan yang penting antara kedua negara. Bagaimanapun, selepas [[Kesultanan Melayu Melaka|Empayar Melaka]] menakluk bandar ini, pengaruhnya sebagai pelabuhan terutama di kawasan Asia Tenggara merosot kerana kebanyakan pedagang lebih gemar berhenti di Melaka, yang merupakan pusat perdagangan antara China, India dan Asia Tenggara.
Bandar Kuala Terengganu dikatakan bermula sebagai pusat perniagaan dan pengumpulan hasil semenjak zaman berzaman. Penduduk di sepanjang [[Sungai Terengganu]] membawa hasil pertanian dan hutan melalui jalan sungai, manakala para nelayan menukarkan hasil tangkapan mereka. Kawasan perniagaan utama di Kuala Terengganu terletak di Jalan Kampung Cina, Jalan Banggol dan Tanjong.
 
Pada masa kini, Kuala Terengganu berubah menjadi sebuah bandar rayaKota moden yang masih mengekal ciri ciri tradisional. Kepesatan Kuala Terengganu, yang mempunyai keluasan 60,528.1 hektar, dapat dilihat daripada segi pembangunan infrastruktur antaranya [[Lapangan Terbang Sultan Mahmud]] (LTSM), Kompleks Sukan Gong Badak, Kampus Universiti Darul Iman (UDM)(sekarang ditukarkan kepada UNISZA), Kampus Universiti Malaysia Terengganu (UMT).
 
Kuala Terengganu turut menekankan sektor pelancongan sebagai pemacu ekonomi negeri.
 
== Pengangkutan ==
Bandar rayaKota ini dihubungi dengan bandar lain melalui jaringan jalan yang baik dan terdapat juga perkhidmatan bot yang merentasi Sungai Terengganu. [[Jambatan Sultan Mahmud]], yang merentasi Sungai Terengganu, menghubungkan kedua-belah sungai ini.
 
==Lebuh Raya==
<gallery>
Berkas:Part_Kuala_Terengganu.jpg|Bandar Kuala Terengganu dari Jambatan Sultan Mahmud
Berkas:View on part of Kuala Terengganu.jpg|Pemandangan bandar rayaKota Kuala Terengganu
Berkas:Kuala terengganu harbour.jpg|Pelabuhan Kuala Terengganu
Berkas:Pasar Besar Kedai Payang Terengganu.JPG|Pasar Besar Kedai Payang