Penjara Johor Bahru: Perbedaan antara revisi

6 bita dihapus ,  10 tahun yang lalu
Changed to version on Commons
k (Bot: Penggantian teks otomatis (- hektar + hektare))
(Changed to version on Commons)
[[Penjaga Penjara Negeri]] Johor akan mengurus pelaksanaan merotan, bersama-sama dengan seorang pegawai pengobatan daripada [[Hospital Sultanah Aminah]] dan seorang lagi pegawai penjara. Perhatian teliti perlu diambil supaya hukuman merotan tidak dijatuhkan keatas Narapidana yang salah. Penjaga Penjara akan membaca hukuman kepada terdakwa, dan memintanya mengesahkan adakah hukuman yang terbaca itu betul atau tidak. Ia juga akan bertanya terdakwa tersebut agar [[rayuan]] telah dibuat. Jika ya, hukuman merotan akan ditangguhkan sehingga keputusan rayuan diputuskan.
 
[[Berkas:250px-Caning.jpg|thumb|left|250px|Patung banduan yg diikat ke rangka berbentuk "A". Dalam gambar ini, kepalanya harus diletakkan dibawah kayu melintang.]]
Terdakwa masih dalam keadaan telanjang selepas pemeriksaan pengobatan, kecuali sehelai apron yang diikat kepada pinggang. Sewaktu dirotan, tangan dan punggungnya diikat kepada suatu rangka berbentuk "A". Kepalanya diletakkan dibawah sebatang kayu melintang supaya badannya membungkuk. Kakitangan yang melaksanakan hukuman merotan mestilah berkelayakan dan disahkan melalui persijilan. Mereka akan dibayar RM10.00 untuk setiap rotan, dinaikkan daripada cuma RM1.00 dahulu.
 
1.736

suntingan