Sepuluh Perintah Allah: Perbedaan revisi

191 bita ditambahkan ,  3 bulan yang lalu
k
Tag: Suntingan perangkat seluler Suntingan peramban seluler Suntingan seluler lanjutan
 
=== Islam ===
Dalam [[Islam]], [[Nabi Musa]] adalah salah seorang nabi Allah. Meskipun Islam menganggap bahwa kandungan teks yang terdapat dalam [[Taurat]] dan [[Injil]] sekarang telah dicemariberbeda kecuaiandengan danyang kepentinganaslinya, pesanan daripada Taurat dan Injil masih terdapat dalam [[Qur'an]] dalam bentuk yang hampir serupa. Sepuluh Rukun tidak disebut di dalam al-Qur'an, namun kandungannya terdapat di dalam ayat [[Qur'an]] (Rukun mengikut urutan):
 
# "...sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah." ([[Surah Muhammad|Muhammad]]: 19)
# "Wahai Tuhanku! jadikanlah negeri Mekah ini negeri yang aman dan jauhkanlah daku dan anak-anakku dari perbuatan menyembah berhala." ([[Surah Ibrahim|Ibrahim]]: 35)
# "Dan janganlah kamu jadikan (nama) Allah dalam sumpah kamu sebagai benteng yang menghalangi kamu daripada berbuat baik dan bertakwa, serta mendamaikan perbalahan antara sesama manusia." ([[Surah Al-Baqarah|Al-Baqarah]]: 224)
# "Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan sembahyang pada hari JumaatJum'at, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan [[Salat Jumat|sembahyang jumaatjumat]]) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu)..." ([[Surah Al-Jumu’ah|Al-Jumu'ah]]: 9)<br /><small> '''Catatan''': Sabat dihapuskan dengan penurunan Quran dan diganti pada hari sebelumnya yaitu Jumat dan dalam Kristen diganti pada hari setelahnya yaitu Minggu. Orang Islam diberitahu di dalam al-Qur'an bahawa Sabat (Sabtu) hanya diperintahkan bagi kaum Yahudi. ([[Surah An-Nahl|An-Nahl]]: 124). Namun Tuhan, walau bagaimanapun, memerintahkan orang Islam untuk bersegera dan meninggalkan urusan pada hari Jumat siang untuk menghadirimelaksanakan ibadahberibadah sembahyanSolat Jumaat.Jumat, Merekadan setelah itu boleh meneruskanmelanjutkan urusanaktivitasnya. kemudianJumat padadianggap sebagai hari tersebutyang diberkati dalam Islam.</small>
# "....hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha!" dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia." ([[Surah Al-Isra'|Al-Isra']]: 23)
# "....sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya." ([[Surah Al-Maidah|Al-Maidah]]: 32)
# "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat." ([[Surah Al-Isra'|Al-Isra']]: 32)
1.694

suntingan