Penjara Johor Bahru: Perbedaan antara revisi

16 bita ditambahkan ,  14 tahun yang lalu
k
Robot: Cosmetic changes
k (Robot: Cosmetic changes)
{{terjemah|Melayu}}
[[ImageBerkas:180px-Prison_logo.jpg|right|thumb|180px|Lambang Penjara Johor Bahru]]
'''Penjara Johor Bahru''', yang ditempatkan di ibu kota negeri [[Johor]], [[Malaysia]] dahulunya dikenal sebagai "Kota Penjara". Penjara ini merupakan penjara yang ketiga tertua di Malaysia, setelah Penjara [[Pulau Pinang]] dan Penjara [[Taiping]], [[Perak]]. Penjara ini telah diresmikan oleh [[Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim|Sultan Illham Almarhum Sultan Abu Bakar ibni Almarhum Daeng Ibrahim]] pada tahun [[1883]] untuk menahan para kriminal di dalam negeri, dan juga mereka yang menentang kerajaan penjajah [[Britania Raya]].
 
Penjara ini terletak di atas sebidang tanah seluas 1.8 [[hektar]] di kawasan bandaraya, dan dikelilingi oleh tiga batang jalanraya, iaitu Jalan Ayer Molek, Jalan Gertak Merah dan Jalan Khalid Abdullah. Pada [[30 Agustus]] [[2005]], penjara ini telah dipindah ke bandar [[Keluang]] di Johor Tengah, disebabkan kekurangan ruangan yang amat pesat. Dengan pemindahan penjara ini, habislah suatu riwayat yang kekal selama 122 tahun.
 
== Kompleks penjara ==
[[ImageBerkas:300px-Prison_corner.jpg|left|thumb|300px|Sudut kiri di bagian hadapan Penjara Johor Baru]]
Desain awal penjara ini dirancang sendiri oleh Sultan Illham Almarhum Sultan Abu Bakar ibni Almarhum Daeng Ibrahim, yang telah merawat penjara-penjara di [[Shanghai]], [[China]] dan [[Osaka]], [[Jepang]] untuk melihat keadaan fisik serta rancangan penjara-penjara yang terdapat di sana.
 
Keluasan kawasan bertembok, sebanyak 160,000 kaki persegi (1.8 hektar) dengan ketinggian tembok setinggi 20 kaki, adalah sama saja dengan keluasan pada tahun 1883. Kawasan sekeliling penjara telah habis digunakan untuk kawasan perumahan, kakitangan memakan keluasan 3.8 hektar (9.4 ekar). Oleh demikian, setiap ruangan yang tersedia ada di dalam kawasan penjara terpaksa diguna dan susunan bangunan-bangunan amat padat (silahkan merujuk kepada [[#Pelan Lakar Kawasan Penjara|pelan lakar kawasan penjara]]). Dengan itu, tertimbullah persoalan adakah [[undang-undang kebakaran api]] terlanggar. Narapidana juga dirumahkan tujuh hingga delapan orang sebuah pintu [[sel]], walaupun ianya direka hanya untuk tiga narapidana saja. Walaubagaimanapun, adalah ajaib sekali bahwa penjara ini dapat tetap berdiri selama 122 tahun.
 
== Hukuman merotan ==
[[ImageBerkas:240px-Canes.jpg|thumb|right|240px|Dua jenis rotan: Baris depan ialah rotan jenis tebal dan baris yg belakang ialah rotan jenis nipis]]
Hukuman mati tidak dilaksanakan di penjara ini. Narapidana reman yang telah dijatuhkan hukum mati akan dihantar ke penjara pusat di [[Kuala Lumpur]]. Walaupun demikian, hukuman merotan siap dilaksanakan di kawasan penjara ini pada setiap hari [[Senin]] dan [[Kamis]].
 
=== Undang-Undang Mengenai Merotan ===
Jumlah rotan yang paling banyak yang boleh dikenakan keatas seorang pesalah mengikut undang-undang Malaysia ialah 24 rotan. Terdapat dua jenis rotan yang digunakan adalah sebagai berikut:
* Rotan jenis tipis, yang digunakan untuk kesalahan [[rasuah]], kesalahan [[korupsi]] ([[CBT]]), dan [[kriminal]];
* Orang gila.
 
=== Peraturan hukum Merotan ===
Pada hari hukuman merotan dilaksanakan, para Narapidana yang terlibat akan diberi [[pengobatan]]. Mereka akan berbaris dalam satu baris untuk giliran masing-masing di tempat yang mana pelaksanaan merotan tidak boleh dilihat mereka.
 
[[Penjaga Penjara Negeri]] Johor akan mengurus pelaksanaan merotan, bersama-sama dengan seorang pegawai pengobatan daripada [[Hospital Sultanah Aminah]] dan seorang lagi pegawai penjara. Perhatian teliti perlu diambil supaya hukuman merotan tidak dijatuhkan keatas Narapidana yang salah. Penjaga Penjara akan membaca hukuman kepada terdakwa, dan memintanya mengesahkan adakah hukuman yang terbaca itu betul atau tidak. Beliau juga akan bertanya terdakwa tersebut agar [[rayuan]] telah dibuat. Jika ya, hukuman merotan akan ditangguhkan sehingga keputusan rayuan diputuskan.
 
[[ImageBerkas:250px-Caning.jpg|thumb|left|250px|Patung banduan yg diikat ke rangka berbentuk "A". Dalam gambar ini, kepalanya harus diletakkan dibawah kayu melintang.]]
Terdakwa masih dalam keadaan telanjang selepas pemeriksaan pengobatan, kecuali sehelai apron yang diikat kepada pinggang. Sewaktu dirotan, tangan dan punggungnya diikat kepada suatu rangka berbentuk "A". Kepalanya diletakkan dibawah sebatang kayu melintang supaya badannya membungkuk. Kakitangan yang melaksanakan hukuman merotan mestilah berkelayakan dan disahkan melalui persijilan. Mereka akan dibayar RM10.00 untuk setiap rotan, dinaikkan daripada cuma RM1.00 dahulu.
 
Dalam pelaksanaan tugasnya, petugas merotan tidak boleh digopoh-gopahkan. Pegawai penjara yang membilang jumlah rotan tidak boleh menentukan waktu untuk rotan yang kemudian. Tugasnya cuma memastikan terdakwa tidak dikenakan rotan yang melebihi atau kurang daripada apa yang ditetapkan oleh mahkamah.
 
Petugas merotan akan mula dengan memegang rotan secara mendatar atas kepalanya. Kesunyian dipeliharakan di kawasan merotan. Apabila dia sedia, dia akan melepaskan tangan kirinya dan mengayunkan rotan kearah punggung pesalah dengan sekuatnya, seolah-olah pemain [[golf]] mengayunkan pemukul. Untuk mencapai akibat yang paling dashyat, petugas merotan perlu memastikan bahwa ujung rotan diguna untuk memukul terdakwa. Rotan yang direndam dengan "[[Pemutih Clorox]]" untuk membunuh [[kuman]], juga meningkatkan kesakitan pesalah. Kulit punggung akan melebam bila dirotan satu kali. Akan tetapi sekiranya rotan lima kali keatas dikenakan, kulit punggung pesalah akan tanggal dan mulai berdarah.
 
Segala hukuman merotan mesti dijalankan dalam satu sessi. Sekiranya pesalah itu pengsan, ataupun pegawai perubatan mengarahkan perlaksanaan hukuman diberhentikan kerana pesalah tidak boleh meneruskan lagi, pelaksanaan merotan akan ditamat. Suatu permohonan akan dibuat kemudian ke [[mahkamah]] supaya baki rotan digantikan kepada hukuman pengurungan. Biasanya, setiap rotan disamakan dengan lima atau enam bulan pengurungan.
Selepas dirotan, pesalah akan terus dihantar ke klinik penjara untuk mendapat perawatan. terdakwa akan dibawa ke rumah sakit sehingga dia sembuh, terbaring ke kasur. untuk sementara, terdakwa terpaksa berbaring dengan bagian perut menghadapi kasur, karena cedera punggung.
 
== Sumur General Yamashita ==
[[ImageBerkas:260px-General_yamashita_well.jpg|right|thumb|260px|[[Sumur]] General Yamashita di Penjara Johor Bahru]]
Sumur ini dibuat pada tahun [[1883]], semasa membuat penjara ini, sebagai sumber air untuk Narapidana yang ditahan. Mengikuti cerita kakitangan penjara lama, pada zaman pemerintahan tentera Jepanhg, perigi ini digunakan sebagai tempat pelaksanaan hukuman pancung keatas pesalah oleh [[jendral]] [[Tomoyuki Yamashita]]. Dipercayai sumur ini ber[[hantu]] dan beberapa kakitangan penjara Johor Bahru dan penghuni penjara mengalami peristiwa-peristiwa yang menakutkan, seperti pernah terjumpa perigi mengeluarkan api pada waktu malam, terjumpa [[makhluk]] besar sedang berdiri diatas hantu tanpa kepala dan wanita berambut panjang merasuki para narapidana masuk kedalam sumur, dan berbagai cerita misteri lagi.
 
== Pameran dan lawatan ==
[[ImageBerkas:300px-Prison_front.jpg|left|thumb|280px|Jalan masuk ke Bangunan Pentadbiran Penjara Johor Bahru]]
Sejak tanggal [[30 Agustus]] [[2005]], penjara itu dikosongkan dan dibuka kepada sipil untuk lawatan. Tempoh pameran dan lawatan ini adalah daripada 1hb September sehingga 15hb Disember, 2005. Pameran ini bertujuan untuk memberi peluang kepada masyarakat melihat, merasai pengalaman dan mendapat-kan pengetahuan tentang kehidupan yang dilalui oleh banduan semasa menjalani hukuman penjara agar timbul kesedaran dan keinsafan. Kesedaran dan pendidikan ini diberi melalui [[ceramah]], tayangan video, demonstrasi merotan dan lawatan ke dalam penjara. Bayaran masuk ialah [[ringgit|RM5.00]] untuk dewasa dan RM2.00 untuk kanak-kanak yang berumur 7 tahun hingga 17 tahun.
 
== Pelan Lakar Kawasan Penjara ==
[[ImageBerkas:Prison_layout.jpg|thumb|center|580px]]
 
 
* '''''Sumber: Risalah Pameran yang diterbitkan oleh Penjara Johor Bahru, dan matlumat-matlumat daripada tayangan video dan demonstrasi merotan (6hb September 2005)'''''
 
[[kategoriKategori:Penjara]]
 
[[en:Johor Bahru Prison]]
259.487

suntingan