Exists: Perbedaan revisi

1 bita ditambahkan ,  5 tahun yang lalu
→‎Sejarah: perapian, replaced: dibelakang → di belakang using AWB
k (Robot: Perubahan kosmetika)
(→‎Sejarah: perapian, replaced: dibelakang → di belakang using AWB)
Namun akhirnya, Exist tetap menandatangani kontrak dengan BMG Music. Tetapi perpindahan Exist dari JOJO's Production ke BMG Music telah menyebabkan mereka kehilangan vokalis mereka, Mamat apabila dia tidak ingin ikut serta bersama anggota grup Exist yang lain. Maka dengan itu mereka mengiklankan untuk mencari vokalis yang baru. Setelah menguji bakat mereka yang sedia diuji. Maka mereka telah tertarik dengan seorang remaja yang berasal dari [[Kedah]] yang berusia 16 tahun bernama Mohd Rohaizad Bin Mohd Lazim yang lebih dikenali sebagai Ezad. Sejak dari itu, Ezad telah menjadi vokalis Exist yang baru dan telah merakamkan album pertamanya dengan Exist yang berjudul Diammu Gunung Berapi pada tahun 1995. Pemilihan Ezad sebagai vokalis baru Exist ternyata tidak sia-sia ketika album Diammu Gunung Berapi turut meletup sebagaimana letupnya gunung berapi hingga mencatatkan penjualan yang membanggakan. Malah album yang hits dengan lagu Alasanmu turut meletup di [[Indonesia]] dengan rekod sebanyak 600,000 unit. Sejak itu Ezad telah berjaya menaikkan lagi nama Exist dipersada muzik tanah air.
 
Semasa album Jangan Gentar tahun 1997, Exist telah menukarkan nama kepada Exists di mana telah menambahkan huruf S dibelakangdi belakang Exist. Tetapi selepas album Jangan Gentar, Ajai telah keluar dari Exists untuk menumpu kerjayanya sebagai komposer dan jurutera muzik di salah sebuah syarikat rakaman tanah air. Pengunduran Ajai tidak melemahkan semangat Exists walaupun mereka terpaksa bergerak hanya 4 orang di dalam kumpulan.
 
Selepas itu Exists muncul dengan album ke 5 mereka yang berjudul Mutan tahun 1998 di mana lagu hitsnya iaitu Dirantai Digelangi Rindu yang dicipta khas oleh Eddie Hamid dan seterusnya mereka mengeluarkan album Best Of Exists tahun 2000 dengan satu lagu baru di dalam album itu berjudul 'Bunga' ciptaan Musa ahli kumpulan Exists sendiri.
6.353

suntingan