Buka menu utama

Datuk Godam (di Brunei disebut sebagai Dato Godam atau Raja Umar bin Bendahara Harun) adalah seorang putera bangsawan Minangkabau yang datang dan berkeluarga di Brunei Darussalam pada masa pemerintahan Sultan Nasruddin (Sultan Brunei ke-15) yang memerintah pada tahun 1690-1710.[1][2]

Datuk Godam
LahirAbad 17
Bendera Kerajaan Pagaruyung Minangkabau
Meninggal1700
Bendera Malaysia Pusa, Serawak, Malaysia
KebangsaanBendera Brunei Brunei Darussalam
PekerjaanBirokrat
Dikenal atasOrang kepercayaan Sultan Brunei Darussalam
Suami/istriTandang Sari
AnakManteri Uban (Abdul Rahman) dan Manteri Puteh
Orang tuaBendahara Harun

RiwayatSunting

Datuk Godam dipandang mempunyai jasa yang besar dan istimewa dalam membantu Sultan Nasruddin menjalankan pemerintahan. Atas jasa-jasanya tersebut Sultan Brunei menganugerahi keistimewaan turun-temurun kepada anak cucu Datuk Godam.

Sampai saat ini keturunan Datuk Godam tersebut dipandang sebagai keluarga yang bertaraf tinggi sebagaimana taraf Datuk Godam di Minangkabau, dan mereka digolongkan sebagai keturunan Awang-Awang Damit. Keturunan Datuk Godam ini juga dipilih oleh Sultan-Sultan Brunei untuk diangkat sebagai Manteri, suatu jabatan pembesar negara yang turun-temurun.

Keturunan Datuk GodamSunting

Setelah beberapa abad, keturunan Datuk Godam telah berkembang. Banyak di antara keturunannya yang menjadi pembesar di Kesultanan Brunei, diantaranya Manteri Uban, Manteri Puteh, Manteri Omar, Pehin Tuan Iman Awang Aminudin, Pehin Jawatan Dalam Awang Ahad, Awang Untong, Nakhoda Asmat, Pehin Orang Kaya Laila Pahlawan Tunjol, Syed Hasan, Bungku Zaleha, Dayang Sharbanun, Awang Badaruddin, Awang Tahir, Awang Muhammad, Dayang Lamiah, Awang Abu Bakar, Pehin Khatib Haji Awang Abdul Latif, Pehin Datu Perdana Manteri Radin Haji Abdul Rahman, Nakhoda Haji Awang Abbas, Pehin Orang Kaya Ratna Diraja Awang Abdul Karim, Pehin Datu Perdana Menteri, Pehin Orang Kaya Digadong Seri Nara Indera Pengiran Seri Ahmad, Awang Mirasan, Awang Ibrahim, Penglima Othman, Awang Sulaiman, Awang Aliuddin, Manteri Mariam, Awang Abdul Hgafur, Awang Mat Serudin, dan Pehin Orang Kaya Shahbandar Awang Muhammad Salleh.

ReferensiSunting

  1. ^ "Dato Godam I" Pusat Sejarah Brunei. Diakses 15-10-2014.
  2. ^ "Dato Godam" Geni.com. Diakses 15-10-2014.