Bendera Brunei

artikel daftar Wikimedia

Bendera Brunei diperkenalkan pada 29 September 1959 semasa Brunei merupakan protektorat Britania Raya dan ditetapkan saat Brunei mencapai kemerdekaan pada 1 Januari 1984. Bendera ini terdiri dari lambang negara di bagian tengah dengan latar belakang warna kuning dan garis hitam dan putih di bidang bendera.


Bendera Brunei Darussalam
Pemakaian Bendera sipil dan negara; bendera kapal sipil
Perbandingan 1:2
Dipakai 29 September 1959
Rancangan Bidang kuning yang dibelah dua garis yang berwarna putih dan hitam secara diagonal; serta lambang Brunei di tengahnya.
Perancang Yura Halim

Lambang negara terdiri dari bulan sabit (lambang Islam), dicantumkan dengan payung obor-obor (lambang pemerintahan di bawah seorang sultan). Di bawah payung adalah sayap yang melambangkan keadilan, kedamaian, kemakmuran dan keamanan. Di sebelah kiri dan kanan terdapat sepasang tangan yang menadah. Pada bulan sabit terdapat motto dalam huruf Jawi, "Sentiasa berkhidmat dengan panduan Tuhan" dan di bawah bulan sabit, tertulis "Negara Brunei Darussalam" juga dalam tulisan Jawi.

Di Nusantara, warna kuning adalah warna tradisional untuk raja-raja. Ini dapat dilihat di panji-panji kerajaan Vietnam dan Thailand dan juga bendera Indonesia.

Sejarah sunting

Pranala luar sunting

Lihat pula sunting