Asosiasi Sepak Bola Malaysia

badan pengendali sepak bola nasional

Asosiasi Sepak Bola Malaysia (bahasa Melayu: Persatuan Bolasepak Malaysia) merupakan organisasi yang mengurus masalah persepak bolaan nasional Malaysia. Kantor pusatnya terletak di Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. PBM merupakan anggota resmi AFC dan FIFA. Presidennya saat ini adalah Tunku Ismail Idris.

Asosiasi Sepak Bola Malaysia
AFC
Football Association of Malaysia crest.svg
Didirikan1933
Bergabung dengan FIFA1956
Bergabung dengan AFC1954
PresidenTunku Ismail Idris[1]
Websitewww.fam.org.my

SejarahSunting

Awal 1900-anSunting

Inggris berperan penting dalam penyebaran sepak bola di Malaysia karena pada waktu itu Malaysia merupakan salah satu wilayah kekuasaannya. Sepak bola diperkirakan sudah dimainkan di Malaysia sejak awal abad ke-20 dengan ditandai banyaknya klub-klub sepak bola yang didirikan, terutama di Selangor, Kuala Lumpur, Perak, Johor, dan Negeri Sembilan.

1951Sunting

Pada tahun 1951, Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, dipercaya menjadi presiden Persatuan Bolasepak Malaysia.

1974-1984Sunting

Pada tahun 1974, jabatan presiden PBM digantikan oleh Perdana Menteri Malaysia kedua, Tun Abdul Razak, yang hanya menjabat selama satu tahun. Pada tahun 1976, jabatan tersebut kemudian dipegang oleh Tan Sri Datuk Seri Setia Raja Hamzah Haji Abu Samah, Menteri Perdagangan dan Perindustrian Malaysia saat itu.

Lihat pulaSunting

ReferensiSunting

Pranala luarSunting